Irak prvič uporabil lovce F-16 za napade na ISIS

by Urednik

IRAŠKI VEČNAMENSKI LOVCI F-16 POSTALI OPERATIVNI

Iraške letalske sile so prvič uporabile bojna letala F-16 za napade na položaje Islamske države (ISIS/ISIL), potem ko so prvi štirje novi iraški večnamenski lovci prispeli v Irak 13. julija 2015, je sporočil iraški poveljnik Anwar Hama Amin.

Amin je v nedeljo 6. septembra 2015 medijem v Bagdadu še razkril, da je iraška vojska izvedla 15 zračnih napadov z novimi večnamenskimi lovci F-16 v zadnjih štirih dneh, tarče (položaji Islamske države) pa so bile severno od prestolnice v provincah Salaheddin in Kirkuku.

Iraške oblasti in tudi Washington sta tako potrdili začetek letalskih operacij letal F-16, ki naj bi znatno izboljšale sposobnosti Iraške vojske v spopadih z uporniki Islamske države v prihodnjih mesecih. Iraku je tako le uspelo po večletnih prizadevanjih začeti uporabljati bojna letala F-16IQ (C/D block 52), potem ko so se z ZDA v letu 2011 dogovorili za nakup 36 letal tega tipa. Iraške letalske sile bodo dobile 30 enosedih različic F-16C in 6 dvosedih F-16D, dobave pa naj bi potekale do leta 2018.

Iraške oblasti so vse od ofenzive Islamske države pritiskale na ZDA, da jim čim prej dobavijo nova (že naročena) vojaška letala, da bi jih lahko uporabili v spopadih. Vendar gredo dobave letal F-16 v skladu s pogodbo, tako so Iraške letalske sile v juniju 2015 uradno prevzele prvih 8 od skupaj 36 lovcev F-16IQ (od tega 4 dvosedežne različice D) na mednarodnem letališču Tucson v Arizoni, kjer se usposabljajo iraški piloti. Največja težava v uporabi novih iraških lovcev F-16 se skriva prav v šolanju pilotov (do sedaj izšolanih le nekaj inštruktorjev). V ZDA nameravajo izšolati skupaj 36 iraških pilotov – inštruktorjev, ki se v ZDA usposabljajo 18 – 24 mesecev.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forums

Povezani članki