Irak razmišlja o nakupu turških brezpilotnih letal,…

by Urednik

HELIKOPTERJEV T129 IN VOJAŠKE OPREME

Irak naj bi izrazil interes za nakup bojnih brezpilotnih letal (UCAV), helikopterjev in vojaške opreme turške proizvodnje. Iraški obrambni minister Juma Anad Saadoun je na iraški televiziji dejal, da je Irak s Turčijo “dosegel soglasje” glede nakupa bojnih brezpilotnikov (UCAV) TB2 bayraktar.

Saadoun je tudi dejal, da je njegova vlada izrazila namero za nakup  12 taktičnih izvidniških in napadalnih helikopterjev T129 (ATAK) in poslala “zahtevo za nakup” šestih turških sistemov za elektronsko bojevanje koral. Minister je o tem obvestil javnost, potem ko se je udeležil mednarodne razstave obrambe (IDEF 2021) v Istanbulu. Srečal se je s turškim kolegom Hulusijem Akarjem in z visokimi uradniki turške obrambne industrije. Saadoun je dejal, da so turško stran prosili za pripravo ponudb za projekte.

TB2 bayraktar, ki ga je razvil turški proizvajalec brezpilotnih letal Baykar, s svojimi elektronskimi, programskimi, aerodinamičnimi in drugimi zmogljivostmi, ki so v celoti zasnovane in razvite v Turčiji,  z zmogljivostmi izstopa med najnaprednejšimi sistemi UAV v svojem razredu. Zmožen je delovati podnevi in ponoči, doseže  rekordno višino 27.030 čevljev in neprekinjeno deluje več kot 24, nosi pa lahko do 150 kilogramov tovora. Na podlagi turških izkušenj v bojni uporabi teh brezpilotnikov, je že vključen v arzenale Azerbajdžana, Ukrajine in Katarja. Maja je Poljska postala prva država članica Evropske unije in Nata, ki je od Turčije kupila te brezpilotnike.

Predsednik Recep Tayyip Erdoğan je v začetku tega leta dejal, da je tudi Savdska Arabija zainteresirana za nakup turških brezpilotnih letal, Latvija pa je i namignila, da bi lahko bila druga država članica Evropske unije in Nata, ki bo kupila turške UCAV, za nakup TB2 je prav tako zainteresirana Albanija.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki