Iraku zmanjkalo raket hellfire za boj proti ISIS-u

by Urednik

IRAŠKA VOJSKA NEMOČNA PROTI SUNITSKIM UPORNIKOM

Iraški vojski je zmanjkalo protioklepnih raket zrak-zemlja AGM-114 hellfire v boju proti pripadnikom ISIS-a že v začetku prejšnjega tedna, kljub informacijam, da naj bi ZDA že poslale nove.  Iraške letalske sile imajo sicer le dve letali AC-208 combat caravan, vojaški različici civilnega letala Cessna 208 grand caravan, ki sta opremljeni z raketami hellfire.

Pripadnike teroristične militantne skupine ISIS (del al Kaide – Islamic State in Iraq and the Levant (Syria)) pa naj bi v zadnjih nekaj dneh na severozahodu Iraka uničili ali poškodovali 28 iraških tankov, sestrelili vsaj tri helikopterje, ob meji s Sirijo pa ubili večino pripadnikov Iraških varnostnih sil.

Težave pa Iraški vojski predstavljajo tudi oporišča militantne skupine ISIS, ki so v goratem področju ob meji s Sirijo in tudi v Siriji, ki pa je ne upajo napasti.

Sunitski uporniki (ISIS) ki so pred tednom napadli rafinerijo nafte Baiji v bližini Tikreta so že obkolili Iraško vojsko, ki čaka na ameriško pomoč. Kazalo je že, da bo državljanska vojsna v Iraku povezala veliki “sovražnici” zadnjih let – Iran in ZDA. Stekli so tudi že prvi uradni pogovori med vodstvoma obeh držav. Vendar pa so iranske oblasti ogorčene nad potezo ameriške vlade, ki je v Irak napotila dodatnih 300 pripadnikov specialnih sil. Iranski vrhovni voditelj Ayatollah Ali Khamenei je v nedeljo 22. junija 2014 obtožil ZDA, da poskuša ponovno vzpostaviti nadzor nad Irakom z izkoriščanjem sektaškega rivalstva, medtem ko se sunitski uporniki približujejo Bagdadu iz novih oporišč ob sirski meji.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Sorodne novice:

VIDEO: Napad iraškega helikopterja Mi-35 na konvoj teroristov

12/06/2014

Iraška vojska s pomočjo svojih novih bojnih helikopterjev Mi-35 napada pripadnike teroristične militantne skupine ISIS na območju mest Samarra in Fallujah.

ZDA v Irak pošiljajo 300 pripadnikov specialnih sil

20/06/2014

Ameriška vojska bo v Irak poslala 300 specialcev, ki bodo preučili razmere in nudili podporo Iraški vojski v spopadih s sunitskimi uporniki militantne skupine ISIS.

Povezani članki