Iran izgubil (skoraj novo) fregato razreda moudge

by Urednik

FREGATA DEMAVAND SE JE POTOPILA PO TRČENJE V SKALNAT VALOBRAN

Sredi januarja 2018 je ena najpomembnejših vojaških ladij Iranske mornarice v Kaspijskem morju doživela brodolom. Fregata Damavand (tudi Jamavan-2) razreda moudge je v močnem vetru ob velikih valovih trčila v skalnat valobran ob vračanju v mornariško bazo v pristanišču Bandar Anzali.

V nesreči, ki se je zgodila 10. januarja 2018 sta umrla dva mornarja. V naslednjih dneh je Iranska vojna mornarica iz fregate Damavand (z oznako 77) pobrala vso opremo, ladja pa se je nato do 28. januarja 2018 potopila.

Fregata Damavand, ki je postala operativna leta 2013, je bila v Iranski mornarici ključna za zaščito interesov v Kaspijskem morju, ki je izredno bogato z nafto, zemeljskim plinom in tudi ribami. Iran zahteva okoli 20 odstotkov tega območja, zaradi katerega je v sporu s sosedama – Azerbajdžanom in Kazahstanom. Azerbajdžanom, podprt z ruskim orožjem, se je odločil za dodatni nakup izraelskih protiladijskih raket, Kazahstan pa krepi svojo mornarico (3 raketni čolni razreda kazahstan in okoli 20 patruljnih čolnov).

Iranska ladja Damavand je druga od treh zgrajenih in skupaj sedmih načrtovanih fregat razreda moudge, ki so ga razvili iz razreda alvand (prej razreda saam), ki so ga za predrevolucionarni Iran zgradili v Veliki Britaniji v  šestdesetih letih.

Fregate razreda moudge v dolžino merijo 95 metrov, poganjajo pa jih dizelski motorji, ki omogočijo plovbo z do 30 vozlov. Po podatkih iranskih državnih medijev naj bi bila fregata Damavand (77) oborožena s štirimi protiladijskimi raketami qader (razvitimi v Iranu), ki imajo doseg 200 km, 76-milimetrski top fajr-27 in (protiletalskimi) topovi kalibra 20 mm in 40 mm ter torpedi. Preostali fregati razreda Damavand, ki so ju poimenovali Jamaran (76) in Sahand (78), plujeta po Perzijskem zalivu.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki