Iran pomaga Assadu s pošiljanjem afganistanskih nezakonitih priseljencev v Sirijo

by Urednik

SIRSKA VOJSKA IMA PODPORO V IRANU IN HEZBOLAHU

Potem ko Sirija vstopa že v peto leto državljanske vojne, naj bi režimu sirskega predsednika Basharja al Assada v spopadih s sirskimi uporniki in ISIS-om že začelo primanjkovati vojakov. To težavo pa naj bi poskušal rešiti Iran, ki naj bi začel v Sirijo pošiljati Afganistance, ki so brez dokumentov prebežali v njihovo državo.

Po ocenah analitikov za Bližnji vzhod se režim sirskega predsednika Assad sooča z resno krizo, saj so uporniške skupine osnovale novo koalicijo (tudi zaradi uspehov Islamske države), zaradi česar  vztrajno zmanjkuje tako vojakov, kot tudi javna podpora Sirski vojski na območjih pod njihovim nadzorom.

Sirska vlada naj bi se vedno bolj zanašala na Iran in njihovega libanonskega pooblaščenca, Hezbolah. Vendar pa naj to ne bi bilo dovolj, zato je Iran začel v Sirijo pošiljati afganistanske priseljence brez dokumentov, da bi služili kot vojaki na prvih frontnih črtah, piše Christoph Reuter v Der Spiegelu.

Afganistanci, ki se borijo v Siriji so skoraj vsi šiitski muslimani iz etnične skupine Hazara, ki so se vtihotapil v Iranu v iskanju bolj stabilnega okolja in boljših gospodarskih možnosti. Pripadniki Iranske revolucionarne garde so jih polovili in jim ponudili dve možnosti – ali gredo v zapor ali v boje v Sirijo.

“Nenadoma se je zgodila racija, sam pa sem bil eden izmed 150 nezakonitih priseljencev, ki so bili aretirani. Vsi smo bili Hazari,” je dejal afganistanski vojak, ki so ga ujeli sirskimi uporniki v Aleppu. “Potem so prišli (iranski vojaki, op. a.)  in mi obljubili denar ter dovoljenj za prebivanje, če bi prostovoljno šel v Sirijo. Rekli so: ‘Mi vas bomo poslali tja, ne glede na vse.’ Vsi smo se prijavili.”

Ne ve se, koliko Afganistancev sodeluje v spopadih v Siriji, ocenjujejo pa, da jih je bilo samo na območju Aleppa in Damaska ubitih več kot 700.

zemljevid Sirija, maj 2015

Pred štirimi leti je Sirska vojska štela okoli 250.000 vojakov, sedaj pa naj bi jih ostalo le še polovica (veliko ubitih, veliko pa pobegnilo). Ob rednih silah pa naj bi se na strani Assada v Siriji borilo še okoli 125.000 pripadnikov pro-vladnih članov milic, vključno z v Iranu usposobljenimi Iračani, Pakistanci in afganistanskimi Hazari. V mnogih bitkah po Siriji pa naj bi v zadnjih mesecih spopade vodili prav člani Hezbolaha.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki