Iran pripravljen podpreti palestinski upor proti Izraelu

by Urednik

UMIK IZRAELSKIH ENOT IZ GAZE

V Gazi od ponedeljka, 4. avgusta 2014, traja tridnevno premirje, ki se ga zaenkrat držita obe strani. Poveljnik Iranske vojske Mohammad Ali Jafari pa je sporočil, da je Iranska vojska pripravljena na podporo palestinskim skupinam, ki se bojujejo z Izraelsko vojsko. Podobno je nadaljnjo podporo Palestincem in Hamasu že v nedeljo napovedal tiskovni predstavnik Iranske vojske (Islamic Revolution Guards Corps  – IRGC). 

“Pripravljeni smo podpreti palestinski upor v različnih dimenzijah,” je v ponedeljek dejal iranski general Mohammad Ali Jafari novinarjem v Teheranu. Ob tem je pohvalil tudi upornost palestinskega naroda, ki kljub očitni izraelski vojaški premoči ni klonila, napovedal pa, da se bo zaradi dejanj Izraelske vojske še povečala moč palestinskih odporniških skupin.

Že pred nekaj dnevi je iranski vrhovni verski voditelj ajatola Ali Khamenei h pogovoru pozval številne iranske vojaške poveljnike in poudaril potrebo po tem, da vse islamske države omogočijo dobavo orožja in vojaške opreme Palestincem, da bi se lažje branili pred izraelskimi napadi.

Izraelska vojska se je v ponedeljek, po mirovnih pogajanjih v Kairu (Egipt) umaknila iz palestinskega ozemlja v Gazi, potem ko naj bi že uničili vse palestinske podzemne predore, ki so povezovali Gazo in Izrael. Pogajanja med Hamasom in Izraelom se bodo v teh dneh nadaljevala, na dan pa prihajajo nove številke o izgubah na obeh straneh. V Gazi naj bi tako v mesecu dni spopadov umrlo več kot 1860 Palestincev, od tega večino Palestincev, na izraelski strani pa 67 vojakov. O ranjenih se sploh ne poroča več (več kot 10.000). Izraelska vojska je sporočila, da je med operacijo “Protective Edge” v Gazi napadla 4800 tarč, uničila 32 podzemnih predorov in 3000 raket. Palestinci so ob tem sporočili, da imajo zaradi izraelskega napada za okoli 6 milijard USD škode.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Posledice spopadov v Gazi (julij, avgust 2014)

Povezani članki