Iranska letala F-4 phantom II napadajo položaje Islamske države v Iraku

by Urednik

PROTI ISIS-U SE SPOPADA TAKO AMERIŠKA KOALICIJA KOT TUDI IRAN

Posnetki, ki jih je objavila Al Jazeera, kažejo napad najmanj enega iranskega letala na položaje Islamske države (ISIS) v bližini severne meje Iraka. Gre za letalo McDonnell Douglas F-4 phantom II s kakršnimi so opremljene le še Iranske in Turške letalske sile.

Napade iranskih »fantomov« so v iraški vzhodni provinci Diyala  posneli tudi lokalni snemalci. Al Jazeerini snemalci so posneli najmanj eno letalo F-4 phantom II, ki so ga potem napačno pripisali Iraku. V tem delu sveta uporabljata letala F-4 samo Turčija in Iran, ker pa se Turčija v spopade ne želi vpletati, je verjetnost, da so bila to letala Letalskih sil Islamske republike Iran. Znano pa je, da so Iranci »posodili« svoje jurišnike Su-25 frogfoot Iraku za boj proti Islamski državi (ISIS) v Iraku (najverjetneje jih upravljajo iranski piloti), vendar so posnetki napadov dvomotornih lovcev phantom iz druge generacije povojnih reakcijskih lovcev (sovpadajo v čas npr. ruskih lovcev MiG-21) prvi dokaz o neposredni vpletenosti Irana v vojno v Iraku. Posnetek Al Jazeerinih snemalcev je nastal 30. novembra 2014, phantomi pa so podpirali Iraško vojsko pri ponovnem zavzemanju mesta Sa’adiya v eni največjih bojnih operacij iraške vlade proti Islamski državi po mesecu juniju.

Vse skupaj se torej dogaja le nekaj mesecev zatem, ko so v strokovnih vojaških medijih pisali o vpletenosti Irana v vojno v Iraku. Video in foto posnetki na družabnih omrežjih sicer kažejo prisotnost iranskega orožja v rokah pripadnikov šiitskih milic, ki se bojujejo  v Iraku.  S posnetkov so razvidne ostrostrelne puške A-50 kalibra 12,7 mm, zatem terensko vozilo safir, opremljeno z večcevnim  raketnim lanserjem 107 mm (MLR) in tudi z iranskim večcevnim raketnim lanserjem 122 mm.

Iran je bil tudi prva tuja država, ki je ob napadu radikalnih borcev Islamske države v Iraku priskočila na pomoč Bagdadu z orožjem. Že takoj zatem, ko so v Iraku pristali iranski jurišniki Su-25, so prišle na dan špekulacije, da naj bi  ZDA in Iran v nekaterih združenih operacijah skupaj nastopila proti islamistom, čeprav je popuščanje napetosti in nasprotovanj med tema dvema državama šele v zelo zgodnjo fazi. Ti podatki kažejo, da sta odprti dve fronti proti radikalnim islamistom v Siriji in Iraku, eno vodijo Američani z zaveznicami na en strani, na drugi strani pa se jim samostojno zoperstavlja tudi Iran. Kot kaže, pa dvojni pristop za zdaj deluje, zastavlja pa se vprašanje, kako bo deloval v prihodnjih mesecih.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube, Military Photos

VIDEO: Iranska letala F-4 phantom II napadajo položaje Islamske države v Iraku

Povezani članki