Iraški helikopterji napadli konvoj al Kaide na sirskem ozemlju

by Urednik

SO IRAČANI ŽE PREIZKUSILI NOVE HELIKOPTERJE AH-64E APACHE?

Iraška vlada premiera Nurija Al Malika je sporočila, da je Iraška vojska z bojnimi helikopterji napadla konvoj v vzhodni Siriji, poroča World Tribune. Nedeljski napad je prvi uradno priznani napad Irak na sosednjo Sirijo v zadnjih desetletjih.

Uradniki so sporočili, da so helikopterji Iraških letalskih sil raketirali vozila teroristične skupine al Kaida, ki so bili namenjeni k uporniškim skupinam Islamska država Iraka in Levante.

“Vojska je zadela osem tovornjakov cistern v Wadi Suwabu znotraj sirskega ozemlja, ko so poskušali vstopiti na iraško ozemlje in oskrbeti skupini Islamska država Iraka in Levante z gorivom,” je sporočil tiskovni predstavnik iraškega notranjega ministrstva general Saad Maan.

Maan je dodal, da je bilo v helikopterskem napadu 27. aprila 2014 blizu al-Bukamala ubitih najmanj osem ljudi, Sirija pa ni bila obveščena o napadu. “Napad ni bil usklajen s sirskim režimom” je dejal Maan in dodal, da mora Irak ščititi svojo in sosednjo mejo, ker država (Sirija) nima nadzora nad njo.

Iraške oblasti medijem niso zaupale s katerimi helikopterji so napadli konvoj, vendar vojaški analitiki na podlagi fotografij območja menijo, da so uporabili jurišne helikopterje AH-64 Apache. V začetku leta 2014 so namreč ZDA sporočile, da bodo v Bagdad poslale pet bojnih helikopterje AH-64 apache. Najverjetneje gre za različico E, saj je Irak v ZDA že leta 2011 naročil 24 tovrstnih helikopterjev.

Pripravil: A. Knific, foto: Military photos, BBC

Povezani članki