ISIS išče strokovnjake za ravnanje z orožjem

by Urednik

BO ISIS DOBIL POMOČ IZ RUDIJE IN BOLGARIJE?

Sunitska militantna skupina Islamska država upravlja že z več kot 2 milijardama dolarjev, kar jo  uvršča na prvo mesto po finančni plati med militantnimi skupinami v vsej zgodovini. Arzenal njihovega orožja se vsak dan povečuje, po poročanju Washington Times-a, pa sedaj iščejo orožarje, tudi v Rusiji in Bolgariji, ki bi bili pripravljeni za dobro plačilo izučiti pripadnike ISIS-a za rokovanje z orožjem in vse o njihovem vzdrževanju.  

Islamska država v Iraku in Siriji (ISIS) se vse bolj naglo oborožuje in povečuje številčnost svoje vojske, sedaj pa se jim je pojavila težava, da njihovi  pripadniki ne znajo upravljati z orožjem, tudi tistim zaseženim Iraški in Sirski vojski. Po informacijah Ameriške vojske naj bi ISIS sedaj na črnem trgu poleg orožja iskala tudi ljudi, ki bodo usposabljali njihove vojake in jih naučili, kako ravnati z oborožitvenimi sistemi. “ISIS je zasegel tudi orožje ameriškega izvora, ki ga zdaj poskušajo uporabljati proti nam, vendar so nekateri od teh oborožitvenih sistemov preveč zapleteni za njih ter zato potrebujejo inštrukcije za ravnanje z njimi,” je dejal neimenovani uradnik ameriškega obrambnega ministrstva.

Po ameriških informacijah naj bi bili sunitskim skrajnežem pripravljeni pomagati številni specialisti za oborožitvene sisteme, še posebej iz Rusije in Bolgarije, ki so pripravljeni pomagati tudi zlonamernim skupinam, če pri tem dobijo denar.

Upokojeni ameriški general general James Dubik, ki sedaj deluje kot vojaški analitik pri washingtonskem Inštitutu za preučevanje vojn, je dejal, da je Islamska država zelo spretna pri zaposlovanju ljudi vseh vrst znanj.

“ISIS ima zelo prefinjen sistem zaposlovanje in rekrutiranja pripadnikov,” je dejal gospod Dubik in dodal: “Obstajajo številni Američani in Evropejci, ki so se že prijavili za delo z ISIS-om. Ni namreč mogoče, da bi jim uspelo pritegniti le nekdanje vojake.” Pri tem je mislil predvsem na nekdanje pripadnike padlih režimov v Iraku in Siriji.

Islamska država se je dolgo spopadala z relativno majhnim arzenalom pušk, prenosnih raketnih sistemov in nadgrajenih toyotinih terenskih vozil. Toda njihov hiter pohod v osrčje Iraka jim je omogočil, da so v bazah Iraške vojske zasegli ameriška oklepna vozila, tanke, havbice, kot tudi helikopterje. Podobno jim je uspelo tudi v Siriji. Z zavzetjem številnih črpališč nafte in zemeljskega plina pa so prišli še do ogromnega vira denarja, surovine pa so v velikem delu prodali prav na Zahod, tudi preko kurdskih trgovcev.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki