ISIS v Palmiri uničil 4 ruske bojne helikopterje Mi-24?

by Urednik

MOSKVA TRDI, DA SO HELIKOPTERJI ZAGORELI PONESREČI

Pripadniki Islamske države (ISIS) so 16. oz. 17. maja 2016 v bližini sirskega mesta Palmira napadli rusko-sirsko vojaško bazo T4, pri tem pa naj bi uničili 4 vojaške helikopterje Mi-24 in okoli 20 tovornjakov, poroča ameriško obveščevalno podjetje Stratfor, ki se sklicuje tudi na spodnje satelitske posnetke.

Vojaki ISIS-a so na vojaško bazo T4 izstrelili rakete, najverjetneje so uporabili večcevni raketni sistem BM-21 grad, ki bi ga lahko zasegli Sirski vojski (imeli so jih okoli 210, Iraška vojska le 55). Poleg ruskih bojnih helikopterjev in vojaških tovornjakov, naj bi bilo nekaj škode tudi na nekaterih sirskih letalih (MiG-25) na letališču in logističnem skladišču za oskrbo helikopterjev. Zahodni analitiki trdijo, da je izguba helikopterske enote, ki je bila stacionirana na letališču v Palmiri od marca, velika izguba za Rusko vojsko tekom posredovanja v Siriji.

Rusko obrambno ministrstvo je v odgovor na zahodne vesti sporočilo, da naj bi vsi štirje ruski bojni helikopterji zagoreli po eksploziji cisterne z gorivom. Kraterji, ki so vidni na satelitskih posnetkih pa naj bi bili posledica hudih bojev ki so se odvijali pred osvoboditvijo Palmire, je dejal tiskovni predstavnik Igor Konashenkov.

Pripravil: A. Knific, foto: Stratfor

Povezani članki