ISIS zasegel 52 iraških havbic M198

by Urednik

ISIS LAHKO S TOPNIŠTVOM OBSTRELJUJE BAGDAD

Pripadniki teroristične militantne skupine ISIS so med spopadi zasegli večje število havbic M198 155mm Iraške vojske. Havbice M198 kalibra 155mm ameriške izdelave so zasegli med bliskovitim napredovanjem na severnem in osrednjem delu Iraka ISIS. Po nekaterih podatkih naj bi ISIS (del al Kaide – Islamic State in Iraq and the Levant/Syria) zasegel 52 iraških havbic M198.

Zahodni opazovalci (ameriški marinci) so ocenili, da z zaseženimi havbicami M198 lahko ISIS obstreljuje tako Bagdad, kot tudi druga večja mesta, od katerih so oddaljena manj kot 32 km (doseg havbice M198).

ISIS trenutno zaseda vojaško oporišče v mestu Fallujahu, le 65 kilometrov zahodno od Bagdada, kot tudi območje Jurf al Sakhar južno od iraške prestolnice, ki je le 20 kilometrov od šiitskega svetega mesta Karbala.

Iraški mediji pa medtem poročajo, da je organiziranost in moč Iraške vojske iz dneva v dan slabša. Tako so pripadniki teroristične militantne skupine ISIS pred dnevi v zasedi uničili konvoj oklepnikov Iraške vojske v zahodni provinci Anbar. V konvoju je bilo tudi več tankov M1A1 abrams in oklepnikov M113, ki so jih ZDA skupaj s havbicami M198 dale kot pomoč Iraški vojski. Fotografije uničenega konvoja oklepnikov iraške vojske so se hitro znašle v medijih, kljub temu, da ni znano, kdaj se je napad na območju Khalidiyah v provinci Anbar v resnici zgodil.

Pripadniki militantne skupine iSIS naj bi streljali na konvoj oklepnikov, z več improviziranimi eksplozivnimi sredstvi pa naj bi uničili iraške abramse in M113. Glede na fotografije, je bilo v konvoju najmanj devet goseničnih oklepnikov M113 in trije glavni bojni tanki M1A1 abrams.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos, You Tube

Militantna skupina ISIS v Iraku zasegla 40 kilogramov urana

Pripadniki militantne skupine ISIS so v Iraku prevzeli nadzor nad 40 kilogramov urana, ki je bil shranjen na univerzi v Mosulu, iz katerega lahko izdelajo “umazane bombe”.

Povezani članki