Italija naročila 6 letal P.180 avanti EVO

by Urednik

ITALIJANSKA VLADA REŠUJE PODJETJE PIAGGIO AEROSPACE

Italijansko obrambno ministrstvo je podjetju Piaggio Aerospace podelilo pogodbo v vrednosti 171 milijonov evrov za dobavo dodatnih šestih novih dvomotornih turbopropelerskih letal P.180 avanti EVO Italijanskim letalskim silam.

Pogodba poleg nabave 6 letal P.180 avanti EVO zajema še dobavo simulatorja letenja za ta letala, kot tudi podaljšanje pogodbe za vzdrževanje motorjev viper, ki so nameščeni v letalih Aermacchi MB-339-A/PAN, kakršne uporablja tudi italijanska vojaška akrobatska letalska skupina “Frecce Tricolori”.

“To izjemno naročilo, ki izpolnjuje vladno zavezo, da bo podprlo družbo Piaggio Aerospace, še povečuje vrednost podjetja, ki je zdaj blizu iskanja novega lastnika,” je komentiral izredni komisar družbe Piaggio Aerospace, Vincenzo Nicastro. “Zlasti teh šest novih letal povečuje celoten portfelj naročil P.180 – vključno z zasebnimi strankami – na 20 enot.”

Italijanski obrambni minister Lorenzo Guerini je dejal, da pogodba nadaljuje zavezo obrambnega ministrstva in italijanske vlade, da podpirajo podjetje in njegovo bogastvo človeških ter tehnoloških resursov.

Po podatkih obrambnega ministrstva je znesek podpornih ukrepov za družbo Piaggio Aerospace, ki je leta 2018 vložila zahtevo za insolventnost, dosegel vrednost dobrih 700 milijonov evrov.

Od leta 2019 je italijanska vlada podjetju Piaggio Aerospace podelila več pogodb za vzdrževanje in dobavo komponent za motorje viper, motorje za helikopterje CH-47, motorje helikopterjev A129 mangusta. Prejšnja naročila so vključevala tudi dobavo devetih novih letal P.180 avanti EVO, pa tudi nadgradnjo 17 letal, ki so v uporabi že od leta 1994.

“Čeprav poslovne težave tega podjetja niso v pristojnosti obrambnega ministrstva, se oddelek še vedno zaveda in pozorno spremlja ukrepe pooblaščenca za okrepitev podjetja in dokončanje prodajnega procesa,” je dejal obrambni minister Guerini.

»Novo lastništvo, ne glede na industrijski načrt, ki ga namerava uresničevati, bo zagotovilo izboljšanje stopnje zaposlenosti ter vzdrževanje tehnično-inženirske podpore za letala in motorje iz vrst Italijanskih letalskih sil,” je še dodal Guerini.

Pripravil: A. Knific, foto: Piaggio Aerospace

 

Povezani članki