Italija v bližino Libije pošilja jurišna letala Alenia AMX

by Urednik

SE ITALIJANSKA VOJSKA PRIPRAVLJA NA POSREDOVANJE V LIBIJI?

Italijansko obrambno ministrstvo je odredilo napotitev štirih jurišnih letal AMX in enega brezpilotnega letalnika predator v vojaško letalsko bazo Trapani-Birgi na Siciliji. Razlog za napotitev vojaških letal na jug Italije pa je dogajanje v Libiji.

Letalska baza Trapani-Birgi na Siciliji je sicer dom 37. eskadrilje Italijanskih letalskih sil (Aeronautica Militare) z lovci Eurofighter typhoon in tudi operacijska baza za NATO-va letala za zgodnje odkrivanje, opozarjanje in nadzor (AWACS).

Italijansko obrambno ministrstvo je sporočilo, da je bila odločitev sprejeta po nedavnih dogodkih v državah na območju Severne Afrike in posledičnega poslabšanja varnostnih razmer. Ob tem so dodali, da je napotitev bojnih letal na jug države del strategije Italijanske vlada v Sredozemlju, da “zaščiti nacionalne interese” in zagotovili “koherentno raven varnosti”.

Vojaško letalo Alenia/Embraer AMX

Jurišno letalo Alenia/Embraer AMX so začeli razvijati v Italiji že leta 1977, da bi z njim v jurišnih in izvidniških nalogah zamenjali zastarela bojna letala Fiat G.91 in Lockheed F-104. Kasneje se je italijanskemu izdelovalcu pridružil še brazilski Embraer, potem ko so Brazilske letalske sile izrazile željo po podobnem bojnem letalu.

Elektronski del jurišnika AMX je dovolj sodoben z ustrezno navigacijsko taktično opremo, elektronskim sklopom za elektronske protiukrepe, radarskimi opozorilniki ter aktivnimi in pasivnimi motilnimi napravami. Za izvidniške naloge mu obesijo ustrezno fotografsko opremo, lahko pa tudi infrardeče-elektrooptične opazovalne naprave (v zabojniku pod trupom).

Italijanske letalske sile so prve jurišnike od skupaj 129 (104 enosede in 25 dvosedih AMX-T) dobile v uporabo že leta 1989, z njimi pa so opremili šest eskadrilj za opravljanje nalog lahkih jurišnikov (oboroženi s topom 20 mm M61 vulcan), izvidnikov in za protiladijski boj. Obe letalstvi sta opremili svoje jurišnike s sistemi za oskrbo z gorivom v zraku iz letečih cistern, brazilski izKC-135 in KC-707, italijanski pa tudi iz tornadov.

V celoti je bilo sestavljenih 192 letal AMX, od tega 155 enosed in 37 dvosedežnih (AMX-T). Italijanske letalske sile so dobile 110 jurišnikov AMX in 26 šolskih AMX-T (danes naj bi bilo aktivnih še okoli 40 AMX in 11 AMX-T) in Braziliji 79 enosedežnih (še 47) ter 15 dvosedežnih verzij (še 8).

Pripravil: A. Knific, vir: sierra5.net, foto: Aeronautica Militare

Povezani članki