Italijanska mornarica prevzela še četrto fregato razreda bergamini (FREMM)

by Urednik

V ITALIJI V UPORABO PREDALI FREGATO CARABINIERE (F593)

Italijanska ladjedelnica Orizzonte Sistemi Navali je Italijanski mornarici (Marina Militare) konec aprila 2015 predala še četrto fregato razreda bergamini (program FREMM), ki so jo poimenovali  Carabiniere (F593).  Nova italijanska vojaška ladja iz programa FREMM (Fregata Europea Multi-Missione) se bo pridružila fregatam Carlo Bergamini (F590), Virginio Fasan (F591) in Carlo Margottini (F592).

Italija se je že pred leti odločila za nakup 10-ih fregat razreda bergamini (4 za protipodmorniško bojevanje – ASW), ki jih za potrebe Italijanske mornarice gradi ladjedelnica Orizzonte Sistemi Navali, skupno podjetje družb Fincantieri in Finmeccanica. Posel je ovrednoten na 6,5 milijarde USD. Z novimi fregatami bo Italijanska vojska nadomestila fregate razreda maestrale (skupaj 8) in lupo (3).

FREMM je italijansko-francoski program, ki ga koordinira organizacija Evropske unije za skupnega sodelovanja na področju oborožitve.

Italijanska mornarica bo imela v svoji floti 10 fregat razreda bergamini (FREMM), Francoska mornarica ima naročenih 8 (+9) fregat razreda aquitaine  (Aquitaine (D650) že operativna), Maroška mornarica pa eno fregato Mohammed VI (701). Francija se je odločila (odstopila) svojo drugo ladjo Normandie (D651) prodati Egiptovski mornarici, ki pa je še ni prejela.

Tehnični podatki fregate razreda FREMM

FREMM je največji evropski program za gradnjo večnamenskih fregat, ki ga od leta 2002 izvajajo skupaj s Francijo in Evropsko direkcijo za nakupe orožja (OCCAR).  Nove italijanske fregate v dolžino merijo 148 m (prej 144m) in v širino 19,7 m. Pri največji masi ladje, ki je 6500 ton, pogonski sklop tipa CODLAG razvije potovalno hitrost 16 vozlov in do največ 27,5 vozlov. Ob povprečni hitrosti 15 vozlov lahko naenkrat prepluje okoli 6000 navtičnih milj, ima zalog za 45 dni na morju, posadka pa šteje do 145 mornarjev, prostora pa ima za še vsaj 50 vojakov. Na fregati je tudi helikopterska ploščad, ki jo Italijanska mornarica uporabila za namestitev helikopterja NH-90 ali EH-101.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

 

Italijanska mornarica prevzela prvo fregato razreda FREMM

6 junij 2013

PRVA FREGATA RAZREDA FREMM V OPERATIVNI RABI V ITALIJI

V začetku junija 2013 je Italijanska mornarica (Marina Militare) uradno prejela v operativno rabo novo fregato Carlo BERGAMINI razreda FREMM, ki je velja za največji evropski program za gradnjo večnamenskih fregat, ki ga Italija od leta 2002 izvajajo skupaj s Francijo in Evropsko direkcijo za nakupe orožja (OCCAR). Italijanska fregata Carlo BERGAMINI je prva iz razreda FREMM, ki je prešla v operativno rabo.

Slovesnost je potekala v ladjedelnici podjetja Fincantieri Muggiano (La Spezia), na njej pa so prisostvovali vse najvišji predstavniki vlade in vojaške industrije, kar kaže na velik pomen projekta tako za Italijansko mornarico, Italijo in ostale sodelujoče.

Ladja razreda FRAMM je opremljena z najsodobnejšimi sistemi in tehnike na področju mornariškega bojevanja ter ima zelo visoko stopnjo prilagodljivosti, tako da lahko sodeluje v skoraj vseh situacijah. Italijanska mornarica je skupaj s proizvajalcem v zadnjem letu opravila vrsto testiranj z novo fregato in kar tri mesece pred rokom uvedla fregato C. BERGAMINI ( F590) v operativno delovanje, ki je bilo sprva predvideno že pred tremi leti.

Italijanska fregata C. BERGAMINI prvič streljala s topom

5. decembra 2012 je Italijanska vojna mornarica prvič preizkusila novi top Oto Melara 127/64 na frigati Carlo BERGAMINI razreda FREMM, s katerim so izstrelili 54 topovskih nabojev v vodah zaliva La Spezia. Kljub večim testiranjem streljanja v preteklosti, je Italijanska mornarica prvič uporabila top Oto Melara 127mm na krovu ladje.

Mornarica poroča o izjemnih rezultatih, doseženih na zadnjih testih, usmerjeni so bili predvsem v ocenjevanje strukturne trdnost nadgradnje na ladji, ki so potrdili visoko stopnjo zrelosti bojnega sistema, katerega funkcionalna integracija je bil pred kratkim zaključena v mornariški bazi Taranto.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki