Italijanski konvertiplan AW609 strmoglavil v severni Italiji – pilota umrla

by Urednik

STRMOGLAVIL TESTNI LETALNIK S PREKUCNIMA MOTORJEMA AW609

Italijanski letalnik AW609 z dvema prekucnima motorjema (propelerjema/rotorjema) je strmoglavil v severni Italiji, v nesreči pa sta umrla oba testna pilota. Kot je sporočila italijanska preiskovalna agencija za letalske nesreče ABSV se je nesreča zgodila v province Vercelli.

Lokalni mediji so zapisali, da se je nesreča zgodila 30. oktobra 2015 v bližini mesta Santhià, približno 48 km od Agusta/Westlandovega sedeža v Cascini Costa in v bližini proizvodnega obrata v Vergiatu. Letalnik je imel registrsko oznako N609AG, gre pa za drugi prototipni letalnik, izdelan leta 2003.

AW609 je prvi civilni letalnik s prekucnima motorjema (tiltrotor), zanj pa so načrtovali izpolnitev vseh zahtev za letalno dovoljenje (certifikat FAA) v letu 2017. Poganjata ga dva motorja P&W Canada PT6, sprejme pa lahko do devet potnikov ter dva člana posadke.

Zaradi interesa Italijanske vojske so si pri podjetju AgustaWestland zadali nove naloge za ugoditev zahtevnim (vojaškim) kupcem – želijo si, da bo konvertiplan AW609 lahko vzletel z največjo vzletno maso več kot 8 ton (prej 7.500 kg),  imel doseg 2000 km (1100 navtičnih milj) z dodatnimi rezervoarji, 1.500 km pa srednje obtežen preletel v dobrih treh urah. Prav tako naj bi pri AW609 prilagodili stranska vrata za naloge reševanja in iskanja (SAR).

Pripravil: B. Knific, foto: AgustaWestland

Povezani članki