IZJEMEN VIDEO: Polet danskega lovca F-16 nad Grenlandijo

by Urednik

DANSKI F-16 V NIZKEM PRELETU NAD GRENLANDIJO

Izjemen videoposnetek pilota Johna Kristensena iz vrst Danskih kraljevih letalskih sil med nizkim poletom z lovcem F-16 nad Grenlandijo, ki kljub lastni samoupravi še vedno spada pod kraljevino Dansko.  

Major Kristensen je z GoPro kamero prvotno posnel video za lastno dokumentacijo, potem ko ga je uredil in pokazal pa je dobil dovoljenje Danskih kraljevih letalskih sil, da ga deli s svetom.

Kristensen je s svojim lovcem F-16AB block 50/52 poletel iz ameriške letalske baze Thule na zahodnem delu Grenlandije, na misiji pa je več dni snemal površje tega z ledom (84%) prekritega otoka, ki velja za največjega na svetu in je najbližje severnega pola.

Jacob Michaelsen, poveljnik danskega letalskega polka Skrydstrup je ob tem dodal: “Video združuje najboljše iz obeh svetov, letenja z lovcem F16 in prekrasno pokrajino Grenlandije”.

Danske kraljeve letalske sile imajo v svoji oborožitvi še 45 (od skupno 77 kupljenih) bojnih letal F-16, od tega 24 enosedih lovcev F-16AM in 6 dvosedih F-16BM, 15 pa jih še skladiščijo. Vse so pred leti nadgradili v različico block 50/52. Nameščeni so na južnem delu zahodne Danske v letalski bazi Skrydstrup, kjer v okviru letalskega polka Skrydstrup delujeta 727. in 730. eskadrilja z vsaka po 15-imi lovci F-16.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Polet danskega lovca F-16 nad Grenlandijo

Povezani članki