Izrael bo kupil še 3 nemške podmornice razreda dolphin

by Urednik

NEMŠKA VLADA JE IZRAELU ODOBRILA NAKUP PODMORNIC, KLJUB OBTOŽBAM O KORUPCIJI

Izrael se je odločil za nakup še treh dizelsko-električnih podmornic razreda dolphin (imajo jih že 6 iz razredov dolphin in dolphin II) v vrednosti okoli milijarde dolarjev, nemška vlada pa je sredi oktobra 2017 že odobrila prodajo teh podmornic.

Z odobritvijo prodaje podmornic razreda dolphin (delfin) za potrebe Izraelske mornarice so kot kaže Nemci premagali zadržke glede obtožb o korupciji izraelskih državnih uradnikov, ki so tesno povezani z izraelskim premierom Benjaminom Netanyahujem. Vendar pa so v pogodbi za nakup novih podmornic razreda dolphin zapisane številne klavzule, ki Nemčiji omogoča takojšnjo prekinitev dogovora, če bodo izraelski predsednik vlade ali njegovi najbližji pomočniki obtoženi kaznivih dejanj.

Nove tri podmornice razreda dolphin (najerjetneje dolphin II), ki jih proizvaja nemška ladjedelnica ThyssenKrupp Marine Systems, bi se v floti Izraelske mornarice pridružile trem podmornicam razreda dolphin in trem razreda dolphin II (vseh 6 je aktivnih, starejše so že vse upokojili). Podmornice razreda dolphin so sicer razvili po izraelskih željah iz nemških podmornic razreda type-209.

Izraelski vojaški uradniki poudarjajo, da so podmornice razreda dolphin najboljše konvencionalne podmornice na svetu. Ob tem sklenjenem poslu pa ne gre spregledati tudi podatka, da so bili Izraelci v letu 2016 izredno razburjeni ob novici, da ima iransko vladno podjetje 4,5% delež v nemške družbi Thyssen Krupp Marine Systems (več).

Pripravil: A. Knific, foto: IDF

Povezani članki