Izrael bombardiral sirske raketne sisteme S-300!?

by Urednik

SIRSKA OPOZIJA SPOROČILA, DA SO IZRAELSKA LETALA NAPADLA POLOŽAJE SIRSKE VOJSKE

Sirska opozicija je danes sporočila, da je včeraj pozno zvečer prišlo v soseski Sheikh Dahar v bližini sirskega pristanišča Latakia prišlo do več eksplozij, poroča televizija Channel 2. Trditve opozicije zaenkrat še niso bile potrjene s  strani uradnih virov.

Izraelski bojna letala naj bi pozno zvečer v nedeljo v sirskem pristaniškem mestu Latakia bombardirala raketne sisteme S- 300, so sporočile sirske opozicijske skupine. Prebivalci mesta so poročali o glasnih eksplozijah okoli polnoči. Po nekaterih poročanjih naj bi eksplodiralo v bazi sirske letalske obrambe.

Izrael je od časa začetka državljanske vojne v Siriji že večkrat napadel cilje Sirske vojske. Nekajkrat so napade priznali in napade utemeljili z grožnjo, da so bili sirski oborožitveni sistemi namenjeni Hezbolahu.

Podoben incident se je zgodil tudi v jeseni 2013, ko je Izrael izvedel zračne napade na sirsko raketno oporišče v bližini mesta Latakia. Takrat so izraelska letala napadla tudi skladišča orožja, kjer naj bi Sirska vojska hranila ruske raketne sisteme. Po nekaterih podatkih naj bi šlo tudi za sisteme S-300, ki pa še niso bili kompletni (Rusija še ni dobavila vseh komponent). V napadu je izgubilo življenje 10 do 20 vojakov Sirske vojske.

Pripravil: A. Knific, foto: Army Photos

VIDEO: Izraelske letalske sile

Povezani članki