Izraelska vojska dala poudarek pri šolanju pilotov na simulatorju za M-346

by Urednik

IZRAEL RAZVIL SIMULATORJE ZA LETALA M-346

Izraelske letalske sile so predstavile novi šolski letalski center za šolanje na naprednem šolskem letalu M-346, ki so ga poimenovali »lavi« (lev), deluje pa v letalskem oporišču Hatzerim.

Za trenažno letalo Alenia Aermacchi M-346 master je izraelsko podjetje Elbyt Systems razvilo in dobavilo sistem za osnovno šolanje (ground based training system), pri projektu pa so sodelovala še podjetja Alenia Aermacchi, CAE in Selex ES. Za operativno delovanje šolskih letal je zadolžen TOR – napredno letalsko šolanje, Elbit pa se je zavezal, da bo 20 let vzdrževal in skrbel za center FGBTS.

Sistem za osnovno šolanje (GBTS) sestavljata dva simulatorja letalskih nalog in dva operativna letalska simulatorja, ki sta povezana in skrbita da so simulacije kar najbližje realnemu letenju. Pilot se v okviru začetnega – zemeljskega dela usposabljanja in šolanja najprej dodobra seznani z letalom, v končni fazi pa pridobi tudi znanje o letalskem bojevanju na visoki ravni. Šolanje vključuje realne možnosti z vsemi neobičajnimi procedurami in letalskimi postopki v sili tako v scenarijih, kjer letalo deluje samostojno ali pa v formaciji. Po zagotovilih IAF je to šolanje selektivno, piloti, ki ga bodo uspešno zaključili, pa bodo usposobljeni za letenje na bojnih letalih četrte in pete generacije.

Izraelske letalske sile(IAF) so leta 2012 pri italijanskem proizvajalcu Alenia Aermacchi naročile 30 šolskih letal  M-346 lavi, s katerimi bodo zamenjali zastarele trenažnike Douglas TA-4 skayhawke. Prvi dve letali so prejeli 9. julija 2014, več o tem pa smo pisali v spodnji novici.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki