Japonska obalna straža z novim helikopterjem H225

by Urednik

H225 SE JE IZKAZAL V OPERACIJAH ISKANJA IN REŠEVANJA

Japonska obalna straža je v svojo floto dobila dodatni večnamenski helikopter H225 in tako še povečal svojo floto helikopterjev super puma, na Japonskem pa z dvema AS332 in enajstimi H225 velja za največjega uporabnika helikopterjev iz te družine.

Na Japonskem civilni in državni operaterji (tudi Japonska vojska) uporabljajo 25 helikopterjev iz družine super puma za naloge iskanja in reševanja, pomorske operacije, VIP prevoze, gašenje požarov ter prevoz potnikov in tovora. Japonska obalna straža je v letu 2017 naročila tri dodatne helikopterje H225, zadnjega iz tega naročila pa so dobavili v začetku marca 2019.

Airbus Helicopters H225 (prej Eurocopter EC225 super puma) po celem svetu številne vojaške in civilne službe uporabljajo za naloge iskanja in reševanja (SAR). Ena od prednosti tega helikopterja je tudi kratek čas priprave na vzlet, ki traja manj kot pet minut. Poleg tega je H225 in njegove predhodnike mogoče uporabljati v vseh vremenskih razmerah, tudi ob izrednem mrazu.

Airbus Helicopters H225 (prej Eurocopter EC225 super puma) je civilna različica vojaškega helikopterja Airbus Helicopters H215M (prej Eurocopter AS532 cougar), oba modela pa veljata za zadnji različici francoskega helikopterja  Aérospatiale SA330 puma, ki so ga prvič predstavili pred petdesetimi leti.

Pripravil: A. Knific, foto: Airbus Helicopters

Povezani članki