Kako naj bi potekalo “rusko” uničenje Islamska države

by Urednik

Z RUSKIM OROŽJEM PROTI ISLAMSKI DRŽAVI

V zadnjem času se v medijih in tudi nasploh pojavljajo številna ugibanja in špekulacije o morebitnem “ruskem nastopu” v Siriji, ki bi prinesel prevlado sirskim silam lojalnim predsedniku Bašarju al-Assadu. Ali morda malo drugače: kako z ruskim orožjem (in ali samo z njim) doseči učinkovito zmago nad Islamsko državo na ozemlju Sirije. Povzemamo analizo – napoved/predvidevanja, kot so jo zapisali na ruskem spletnem portalu Ruska reč.

Izbira strateških ciljev se formira na osnovi analize strukture Islamske države, predvsem analizo sistema njenega zaledja, oskrbe in taktike. Kot se je izpostavilo, je slaba točka Islamske države (ISIS) oskrbovanje – kljub pomembnemu finančnemu kapitalu, ki ga ustvarja na račun tihotapljenja nafte. Pripadniki militantne skupine Islamska država v Siriji in Iraku so s hitrimi prodori protin severu in severozahodu precej razširili svoje linije zvez.

Bombniki naj bi uničili baze za oskrbo teroristov

V takšnih okoliščinah naj bi bila najprimernejša mesta in najpomembnejši strateški cilji potencialne operacije proti Islamski državi njene baze v zaledju, še posebej velika skladišča goriva in maziv, delavnice za remont tehnike v bližini fronte in kolone, ki dostavljajo gorivo ter strelivo na frontno črto.

Že zdaj ima regularna Sirska vojska dovolj letalskih sredstev za uspešen začetek jurišnih operacij. Povsem dovolj bi bila eskadrilja (12 letal) taktičnih bombnikov Su-24 in eskadrilja jurišnikov Su-25, ki so jih po nekaterih obvestilih pred nedavnim premestili iz Rusije v Sirijo. Po nekaj tednih takšnih operacij bi bilo oskrbovanje enot Islamske države moteno na prvi frontni črti v provinci Idlib, v bližini mesta Aleppo, v predmestjih Damaska in Deir el Zora. V tem času bi potekali, kot do sedaj, težki boji na kopnem na nekaj kritičnih točkah, redna Sirska vojska pa bi morala rešiti vsaj tri naloge. Prva je odbiti sile Islamske države in njenih zaveznic iz vzhodnih predmestij Damaska, druga bi bila deblokada vojaške baze Kuvairis na področju Aleppa in tretja vzpostavitev popolnega nadzora nad avtocesto Damask – Homs.

Boji za Damask zajemajo tudi desant v puščavi

Boji v gosto naseljenih predelih vzhodnih predmestij Damaska so pred mesecem dni prerasli v obliko uničujoče vojne, ko je Sirska vojska krenila v neuspešno protiofenzivo. Lahko rečemo, da je to področje najprimernejše za protiofenzivo na Palmiro, kar bi bilo lahko odločilno v vojaških delovanjih proti Islamski državi v Siriji.  Pripadniki Islamske države so v teh rajonih koncentrirali svoje najmočnejše sile, tako da je uspeh protiofenzive mogoč le ob uporabi znatno večjih sil od nasprotnikovih. Predpostavljajo, da bi v tem rajonu lahko prišle prav večje količine sodobne ruske oborožitve, na primer glavni bojni tank T-90.

Vendar pa tudi takšna premoč ne bi zadostovala za organiziran in hiter napad na Palmiro. Med predmestji Damaska in Palmire se razprostira gola puščava z nekaj prometnicami in strateškimi križišči. Morda bi bila lahko v tem celotnem rajonu edino oporišče oaza el Kartian, kar predstavlja skorajda idealne pogoje za desant, ki bi presekal velike sile Islamske države, koncentrirane v predmestjih Damaska. Vendar pa je opisana operacija možna le, če obstajajo sredstva za desant, vključno s transportnim letalstvom, helikopterji in posebno oklepno tehniko.

zemljevid-prisotnosti-ruske-vojske-v-Siriji

Jurišni helikopterji in sodobni tanki prihajajo v okolico Aleppa

Sirska vojaška letalska baza Kuvairis je že tri leta blokirana, vendar se je garnizon v njej kljub vsemu nekako oskrboval. Povsem realne so predpostavke, da bo z okrepitvijo letalske komponente in s premikom oklepnih sil v okolico Aleppa naposled ustvarjena možnost deblokade te baze., kar bi pomenilo začetek potiskanja Islamske države s tega dela fronte proti puščavi.

Strateška avtocesta Damask – Homs je v tem trenutku blokirana na dveh mestih. Morda bi se prvi problematični odsek (dolg približno 3 km) še lahko obšlo, je pa zato Islamska država na drugem odseku zasedla nekaj dominantnih položajev. Teroriste bi bilo z njih težko potisniti brez tveganja precejšnjih izgub ali brez uporabe artilerije in helikopterjev.

Pripravil: B. Knific, foto:

Povezani članki