Kanada vse bližje nakupu avstralskih lovcev F/A-18 hornet

by Urednik

KANADSKO-AMERIŠKI LETALSKI SPOR SE NADALJUJE

Kanada je vse bližje sklenitvi sporazuma o nakupu rabljenih avstralskih lovcev  F/A-18 hornet, potem ko se je zapletla v tožbo med kanadsko vlado in Boeingom zaradi potniških letal ter se odločila prezreti ameriško ponudbo za super hornete.

Kanadska vlada vse bolj resno razmišlja o nakupu rabljenih F/A-18 hornetov iz Avstralije, namesto da bi nabavila nove lovce F/A-18E/F super hornet neposredno iz Boeinga, Ameriška vlada je prodajo že odobrila, kar bi bil pomemben udarec za ameriško letalsko družbo.

Kanada se je odločila, da potrebuje nove Boeingove super hornete za popolnitev stare flote CF-18 hornet, vendar so preklicali odločitev za nakup, potem ko je ameriški proizvajalec obtožil kanadskega proizvajalca potniških letal Bombardier, da je na trgu komercialnih letal prodajal letala po dampinških cenah. Odločitev za odstop od nakupa novih Boeingovih letal je bila sprejeta na najvišji državni ravni – zanjo naj bi se odločil kar kanadski premier Justin Trudeau.

Zaenkrat novica o nakupu rabljenih avstralskih lovcev F/A-18 hornet še ni bila javno objavljena, vendar dopuščajo majhne možnosti za drugačno odločitev. Bi pa nakup rabljenih letal pomenil tudi višje stroške vzdrževanja, kot tudi drago posodobitev/modernizacijo letal.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

 

Povezani članki