Kanadski vojaki so se v Iraku spopadli s pripadniki ISIS-a

by Urednik

PRVI POTRJEN KOPENSKI SPOPAD ZAHODNIH SIL IN PRIPADNIKOV ISLAMSKE DRŽAVE

Sredi januarja 2015 so se koalicijske sile združene v boju proti Islamski državi prvič neposredno spopadle s pripadniki ISIS-a v Iraku. Kanadske specialne sile, ki blizu bojišč v Iraku usposabljajo pripadnike Iraške vojske, so napadli pripadniki Islamske države, kanadski vojaki pa so na njihove strele odgovorili.

Kanadski specialci (CSOR – Canadian Special Operations Regiment) so se v Iraku v zadnjih dneh večkrat spopadli s pripadniki ISIS-a, kar je prvi potrjeni kopenski spopad med zahodnih silami in ISIL.

Kanadčane so pripadniki sunitske militantne skupine napadli z minometi in brzostrelkami, medtem ko so usposabljali iraške vojake blizu frontne linije, zato so na napad odgovorili in ubijanje borcev ISIS-a označujejo kot samoobrambo, je sporočil poveljnik kanadskih specialnih enot Michael Rouleau.

Za medije je minuli konec tedna dodal, da je do spopadov prišlo v preteklih sedmih dneh in da so v Iraku tokrat “prvič streljali nanje in so prvič morali vrniti ogenj.”

“Moji vojaki so zaključili načrtovano usposabljanje iraških poveljnikov več kilometrov izza frontnih črt,” je povedal Rouleau. “Ko so se pomaknili bližje, da bi se usposobili za poveljevanje na frontnih črtah in videli kako načrtovanje na zemljevidu prenesti v okolje, so se takoj znašli pod ognjem minometov in mitraljezov.”

Kanadske posebne enote so s pomočjo ostrostrelcev “nevtralizirali grožnjo” in zato ni bilo nobenih ranjencev med kanadskimi vojaki.

Kanada je že novembra 2014 v okviru koalicije v boju proti Islamski državi na Bližnji vzhod poslala več kot 700 vojakov, največ letalskega osebja, kot tudi šest lovcev CF-18 (kanadska verzija F/A-18), ki vzletajo iz Kuvajta, letečo cisterno CC-150 polaris (vojaška izvedenka letala Airbus A310-300) in dve letali za nadzor CP-140 aurora (kanadska verzija P-3 orion). Ob tem pa so v Irak poslali še 69 pripadnikov specialnih enot, katerih naloga je usposabljanje in svetovanje iraškim vojakom na terenu, vendar ne v boju.

Kanadski parlament je vojaško posredovanje proti Islamski državi (ISIS), le v Iraku, odobrila do konca aprila 2015, pred tem pa se bodo še odločali o morebitnem podaljšanju.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Kanadske specialne enote

Povezani članki