Katar z Italijo sklenil pogodbo za 7 novih vojaških ladij in čolnov

by Urednik

ITALJANSKA OBRAMBNA INDUSTRIJA VSE BOLJ IZVOZNO USPEŠNA

Katar je 16. junija 2016 z italijansko ladjedelnico Fincantieri podpisal pogodbo v vrednosti 3,8 milijarde evrov (4,28 milijarde USD) za nakup sedmih pomorskih plovil, kar je največji pomorske izvozni posel Italije doslej. V pogodbi naj bi bila vključena tudi 15-letna logistična podpora.

Katarska mornarica bo pridobila štiri nove korvete, eno amfibijsko-desantno ladjo in dva patruljna čolna. Nova plovila naj bi dobili do leta 2022, italijanska ladjedelnica Fincantieri pa bo z izgradnjo začela v letu 2018.

Nove katarske vojaške ladje in patruljni čolni bodo oboroženi z italijansko-francoskimi raketami MBDA exocet in aster 30, za katere naj bi namenili dodatno 1 milijardo dolarjev. Pogodbo naj bi podpisali v naslednjih tednih.

Korvete, ki jih bo dobila Katarska mornarica, bodo v dolžino merile več kot 100 metrov in imele izpodriv več kot 3.000 ton (verjetno novi projekt – Večnamenska korveta). Patruljna čolna bosta dolga okrog 60 metrov in imela izpodriv dobrih 700 ton, največja amfibijsko-desantna ladja pa bo izboljšana različica alžirske Kalaat Béni Abbes, ki je dolga 143 metrov in 9.000 ton ima izpodriva.

Za potrebe Katarske mornarice so se zanimali tudi Francozi in sicer s korvetami razreda FREMM.

Pripravil: A. Knific, foto: Fincantieri, Military Photos

Povezani članki