“Kazanje mišic” Severne in Južne Koreje

by Urednik

SEVERNOKOREJSKI BREZPILOTNI LETALI STRMOGLAVILI V JUŽNI KOREJI

Napetosti med Severno in Južno Korejo so se v zadnjih tednih ponovno povečale, potem ko obe državi izvajata vojaške manevre z artilerijskim orožjem ob sporni meji v Rumenem morju.

Topništvo severnokorejske vojske naj bi v Rumeno morje izstrelilo več kot 500 granat, Južnokorejska vojska pa v odgovor vsaj 300. Južnokorejske oblasti trdijo, da je kar 100 granat severne sosede padlo v njihove teritorialne vode. Obe državi namreč še vedno nimata točno določene pomorske meje.

Med topovskimi vajami Severne Koreje je Južna Koreja ukazala svojim prebivalcem ob meji naj gredo v zaklonišča. Vendar nobena od severnokorejskih granat ni padla na zemljišče sosednje države ali zadela kakšnega vojaškega cilja, so sporočili iz Južne Koreje.

Na južnokorejsko ozemlje blizu meje pa sta 24. in 31 marca 2014 strmoglavili dve severnokorejski brezpilotni letali (UAV) (na slikah spodaj). Prvo je strmoglavilo severno od Seula, drugo pa na južnokorejski otok Baengnyeong, kjer poteka sporna pomorska meja med državama.

Severnokorejski brezpilotni letali strmoglavili v Južni Koreji

Južnokorejske oblasti trdijo, da je drugi brezpilotni letalnik “oprezal” za vojaškimi objekti na otoku. Oba prototipa brezpilotnih letal so proizvedli v Severni Koreji in sta bila razvita za geodetsko snemanje iz zraka.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Južna Koreja našla še tretji severnokorejski UAV

objavljeno 07/04/2014

V ponedeljek, 7. aprila 2014, so južnokorejski mediji poročali, da so v manj kot tednu dni našli še tretje brezpilotno letalo (UAV), za katerega sumijo, da pripada Severni Koreji. Severnokorejsko brezpilotno letalo so našli včeraj na gori v provinci Gangwon-do, približno 130 kilometrov južno od meje s Severno Korejo. Ve o tem si poglejte v spodnjem videoposnetku.

 

Artilerija - Severna Koreja

Povezani članki