KF-X / IF-X: Korejsko-indonezijski lovec pete generacije

by Urednik

INDONEZIJSKI OBRAMBNI SEJEM INDODEFENCE 2014

V indonezijskem glavnem mestu Džakarta je prejšnji teden (5.11.- 9.11. 2014) potekal prvi mednarodni sejem – forum Indodefence 2014. Gostitelj sejma je bilo indonezijsko obrambno ministrstvo. Obiskalo ga je približno 15.000 državnih vojaških delegacij in poslovnežev, za Indonezijo pa je bila to industrijska prireditev leta.

Sejem je zbral nad 600 razstavljavcev iz 50 držav, v štirih sejemskih dneh pa se je zvrstila še vrsta mednarodnih konferenc, številne tehnične predstavitve ter predstavitve sistemov in proizvodov.

Indonezijci so tako predstavili model bojnega letala pete generacije KF-X / IF-X, za katerega sta sporazum, o skupnem tehničnem in tehnološkem razvoju pred dobrim mesecem podpisala indonezijskim obrambni minister Purnomo Yusgiantoro in južnokorejski veleposlanik v Indoneziji Cho Tai-young. Južna Koreja bo imela pri projektu večinski, 80 % delež, Indonezija pa petinskega. Indonezija se je za projekt zanimala že leta 2010, ko sta državi podpisali namero o sodelovanju.

Projekt letala KF-X (korejski lovec – eksperimentalni) so začeli z namenom pridobiti letalo, ki bo v Južni Koreji zamenjalo ostarele lovce F-4 phantom in F-5 tiger, pa tudi prve dobavljene F-16. Južna Koreja je izrazila potrebo po 250 lovcih KF-X. Indonezijci bi s svojo različico IF-X v prihodnosti zamenjali različna bojna letala, okrepili pa tudi svoje letalske zmogljivosti. Uradni južnokorejski krogi pričakujejo prve prototipne lovce pete generacije KF-X okoli leta 2020, njihovo operativno rabo pa v letu 2025.

Po zasnovi naj bi bilo letalo zmogljivejše od F-16, vendar pa nikakor v zmogljivostnem, sploh pa cenovnem razredu Lockheed Martinovega F-35JSF. Kljub temu bo novo bojno letalo za obe državi znaten finančni zalogaj, obenem pa bo še okrepil vse tesnejše obrambne vezi med njima.

V začetku letošnjega leta so izbrali enosedo dvomotorno zasnovo z oznako C103, vsa tehnična dokumentacija je skorajda že kompletirana. Na C103 načrtujejo deset pritrditvenih točk za orožja, pod samim trupom pa bodo  štirje polzaprti nosilci za rakete zrak-zrak razreda AMRAAM.  Oblikovano bo tako, da bo ustrezalo zahtevam po slabi radarski zaznavnosti, vstopnika zraka v motorja bosta pod podaljškom prednjega roba krila, nos pa je precej podoben doslej predstavljenim konstrukcijam »stealth« lovcev pete generacije. Puščica krila je 400, oba repna višinska stabilizatorja sta povsem gibljiva s puščico 100 na zadnjem robu, vitkost krila je 2,7, krilo pa ima povsem gibljive površine na prednjem in zadnjem robu (predkrilca, zakrilca in krilca). Pogonska motorja naj bi zagotavljala skupaj 16.350 kg potiska.

Po pričakovanjih naj bi pri razvoju pomagal (sodeloval) ameriški Lockheed Martin v zameno za zavezo, da Južna Koreja kupi 40 njihovih lovcev F-35. Tako so v septembru tudi že podpisali sporazum o prensu tehnologij na več ključnih področjih. Aranžma je podoben tistemu izpred let, ko je Lockheed Martin sodeloval pri razvoju južnokorejskega  – skupaj s korejskim proizvajalcem KAI (Korean Aerospace Industry) nadzvočnega trenažnega letala T-50 (ne more  skriti zasnove izvirnika – ameriškega F-16), Južnokorejci pa so v zameno kupili ameriške F-16. Zanimivo je tudi, da je Indonezija v Južni Koreji potem kupila tudi 16 trenažnih dvosedov T-50, ki jih uporabljajo kot uvajalna letala za prehod na lovce.

Na indonezijski razstavi so tako na razstavnem prostoru gostiteljev razstavili maketo IF-X (1:10), prav tako pa so v svojem razstavnem delu  Južnokorejci predstavili svojo različico KF-X.

Pripravil: B. Knific, foto: AirRecognition, Military Photos

Povezani članki