Kijev: “Severna Koreja ni uporabila ukrajinske raketne motorje”

by Urednik

V KIJEVU ZANIKAJO, DA BI SEVERNA KOREJA UPORABILA NJIHOVE MOTORJE ZA SVOJ “RAKETNI USPEH”

Zahodni izvedenci za raketno tehnologijo ugibajo, da bi bil lahko nepričakovan napredek Severne Koreje v raketnem programu neposredno povezan z ilegalno dobavo raketnih motorjev iz Ukrajine. Izdelali naj bi jih namreč v ukrajinski tovarni. V Kijevu so seveda – najvišji državni predstavniki in agencije iz Ukrajine – takšna namigovanja ogorčeno zavrnili.  

“Nobeni drugi državi ne bi uspelo zmogljivosti dosega medcelinskih balističnih raket s srednje razdalje do dolgega dosega povečati v tako kratkem času. Kako si razlagati tako hiter napredek? Odgovor je preprost: Severna Koreja je nabavila zelo zmogljive raketne motorje na tekoče gorivo iz tujine!”, pravi poročilo, objavljeno (v ponedeljek, 14. avgusta 2017) v londonskem Mednarodnem inštitutu za strateške študije – IISS.

Poročilo “Skrivnost severnokorejskega uspeha medcelinskih balističnih raket – ICBM”  je v trenutku povzel New York Times in dodal še “tajno oceno ameriške obveščevalne agencije” v podporo trditvi o možnih povezavah Pjongjanga z ukrajinskimi proizvajalci raketnih motorjev.

Za tem poročilom stoji izvedenec londonskega inštituta za strateške študije Michael Elleman s “trdnim dokazom”, da je Severna Koreja zadnji dve raketi, hwasong-12 srednjega dosega in medcelinsko hwasong-14, opremila z raketnimi motorji RD-250, kakršne so izdelovali v ukrajinskem konstrukcijskem biroju KB Južnova (še v času Sovjetske zveze).

Po njegovih trditvah so Severnokorejci zadnji poskus izstrelitve rakete, o njej so poročali tako v ameriškem Pentagon kot  v Južni Koreji, v letošnjem juliju opravili z balistično raketo srednjega dosega – IRBM. Sklepanje je temeljilo na “dimenzijah in vidnih opažanjih” rakete, ki ga je avtor omenjenega poročila Elleman pridobil na osnovi video posnetka izstrelitve iz Pjongjanga. Po njegovem mnenju dostopni podatki jasno navajajo k sklepanju, da so Severnokorejci uporabili motorje, ki jih sicer sami ne bi mogli modificirati (za dosego tako velikega dosega).

“V kombinaciji z drugo stopnjo je sicer enostopenjski motor RD-250 dovolj močan, da ponese medcelinsko balistično raketo iz Severne Koreje (najmanj) do ameriških mest na zahodni obali,” opozarja izvedenec londonskega inštituta za strateške študije.  Kot še pravi, je bil ukrajinski proizvajalec raketnih motorjev KB Južnoje (Yuzhnoye) leta 2015 tik pred finančnim kolapsom in ga je morda pred propadom rešila prav (ilegalna) kupčija s Severno Korejo.

“Zaposleni v obratih KB Južnoje v Dnepropetrovsku in Pavlovgradu naj bi bili prvi, ki bi utrpeli posledice gospodarskih dogajanj, prepuščeni izkoriščanju brezobzirnih trgovcev, dobaviteljem orožja in mednarodnemu kriminalu, ki deluje v Rusiji, Ukrajini in vsepovsod,” pravi avtor poročila. Omenja tudi druge možnosti transferja raketnih motorjev še iz časov Sovjetske zveze v Severno Korejo. Obstajalo naj bi namreč na stotine delov za balistične rakete, shranjenih v skladiščih po Rusiji, domneva Elleman in predvideva, da so slabo varovani. Tako bi se do delov za raketne motorje na nedovoljen način lahko dokopali dobavitelji orožja, sodelavci kriminalnih omrežij ali tihotapci iz nekdanje Sovjetske zveze.

Kot še navaja New York Times v povzetku poročila, naj bi omenjeni izvedenec zapisal, da raketni motorji za severnokarejske balistične rakete izhajajo iz Ukrajine, je pa vprašanje, koliko jih Severnokorejci imajo in če jim Ukrajinci pri tem danes res kaj pomagajo …

Kot še pravi Elleman, v poročilu ne gre za to, da bi obtoževali ukrajinsko vlado, niti ni nujno, da je vse skupaj aktivnost KB Južnoje, so pa ukrajinske oblasti nemudoma reagirale in zanikale navedbe iz poročila.

“Ukrajina ni dobavila raketnih motorjev ali kakršnekoli raketne tehnologije Severni Koreji,” je izjavil sekretar za sveta za nacionalno varnost in obrambo Ukrajine Aleksandr Turčinov v ponedeljek, 14. avgusta 2017. Dodal je še, da nobeden od ukrajinskih proizvajalcev ni bil vpleten v kupčije z orožjem s Pjongjangom.

Poročilo IISS se je “dotaknilo” tudi ukrajinske državne vesoljske agencije, ki je podala izjavo, da so vsakršne obtožbe o sodelovaju ukrajinskih agencij v severnokorejskem raketnem programu brez vsakršne osnove.

Proizvajalec Južmaš – ki ga poročilo IISS neposredno omenja (kot KB Yuznoye) je prav tako podal uradno izjavo na svoji spletni strani. Navajajo, da navedbe zahodnega izvedenca, povezane z napredkom severnokorejskega raketnega programa, niso relevantne, hkrati pa da obžalujejo objavo “provokativnega” prispevka v New York Timesu, ki temelji na mnenju “nesposobnega” izvedenca za raketno tehnologijo.”

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki