Kitajci razvijajo izvozno različico lahkega lovca FTC-2000

by Urednik

PRVI TESTNI POLETI LAHKEGA KITAJSKEGA LOVCA FTC-2000G

V začetku oktobra 2018 je v bližini mesta Anshun prvič poletelo “novo” kitajsko večnamensko lovsko letalo FTC-2000G, v zadnjih tednih pa opravilo še nekaj testnih poletov. Letalo razvija državna Letalska korporacija Guizhou (GAIC).

Lovec FTC-2000G je izboljšana (modernizirana) različica Shaniinga FTC-2000 oz. Guizhou JL-9, najopaznejše spremembe pa so v večji nosilnosti bojnega tovora  (3000 kg ) in kar sedmimi nosilci za rakete, bombe,… Maksimalna vzletna teža letala FTC-2000G je več kot 8 t, ima pa glede na predhodnika krajši dolet (1.650 km). Novo različico FTC-2000G naj bi razvijali približno 7 mesecev, pri tem pa uporabili tehnološke inovacije, da bi izboljšali zmogljivosti letalnika, ki ga želijo tudi izvažati.

Po pisanju kitajskih letalskih analitikov gre za dobro manevrirno, zanesljivo in stroškovno učinkovito letalo, ki ima vgrajene sodobne sisteme, ki se lahko nadgradijo z dodatnimi sistemi glede na potrebe nalog (izvidništvo, elektronsko bojevanje,…). Večnamenski lovec Guizhou JL-9 (FTC-2000) so sicer razvili za spopade v zraku, napade na kopenske cilje in tudi usposabljanje pilotov.

Kitajske letalske sile imajo v svoji nekaj lovcev Guizhou JL-9, ki jih v  uporabljajo predvsem za usposabljanje pilotov.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki