Kitajska čaka na šibkosti Zahoda…

by Urednik

… IN ZAČETEK REŠEVANJA “TAJVANSKEGA VPRAŠANJA”

Če bo Kitajska videla, da je Zahod šibak glede ukrajinskega vprašanja, bo poskušala čim prej rešiti “tajvansko vprašanje” sebi v prid.

Ameriški tisk še naprej razmišlja o tem, kako se lahko razvijejo dogodki po večkrat napovedani ukrajinski ofenzivi. Strokovnjaki časopisa Wall Street Journala objavljajo gradivo, v katerem navajajo, da predsednika Ukrajine in Rusije “označujeta oboroženi spopad kot eksistencialen za njuni državi in ​​zato nameravata iti do konca, saj verjameta, da ga lahko zmagata.”

Gradivo ameriških opazovalcev pravi, da ukrajinska “protiofenziva” verjetno ne bo končala konflikta:
»Lahko se izkaže, da gre za dolgotrajen konflikt izčrpavanja, podoben temu, kar se dogaja v Bahmutu.«

Če bodo Ukrajinci med ofenzivo uspešni, jim lahko Putin odstopi ozemlje, ki je pod nadzorom od februarja 2022. Toda mnogi strokovnjaki menijo, da je tak izid malo verjeten, lahko pa povzroči velike težave Rusiji.

Ameriška avtorja v WSJ navajata, da se je ruski predsednik po obisku Xi Jinpinga v Moskvi počutil samozavestnega in »okrepil idejo, da čas dela zanj«. WSJ pa ob tem dodaja, da se lahko sama ukrajinska ofenziva izkaže za »veliko neznanko«.

Ameriška avtorja pišeta, da vse več zahodnih držav poziva k mirni rešitvi konflikta v Ukrajini. Kot primer sta navedla Francija, kjer le 29 % prebivalcev podpira možnost vojaško-tehnične pomoči Ukrajini. Slovaški predsednik pa  je tudi spregovoril o padcu stopnje podpore Ukrajini s strani slovaških državljanov.

A ne glede na to, koliko težav ima Ukrajina, se bo Zahod še naprej držal te teme, saj v njej vidi nekakšen odsev verjetnega konflikta na Tajvanu. Konec koncev, če bo Kitajska videla, da je Zahod šibek glede ukrajinskega vprašanja, bo bržčas poskušala rešiti tajvansko vprašanje sebi v prid.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki