Kitajska gradi vojaško bazo v Afganistanu

by Urednik

CENTER ZA VOJAŠKO USPOSABLJANJE ZA BOJ PROTI TERORIZMU

Kitajska bo za potrebe urjenja vojakov v Afganistanu ob meji s Pakistanom in Tadžikistanom začela graditi vojaško bazo ter vadbišče, s čimer naj bi pripomogli v boju proti terorizmu v tej državi, poročajo kitajski časopisi.

Vadbišče z namestitvenimi zmogljivostmi bo postavljeno v Koridorju Wakhan – ozkem pas ozemlja v severovzhodnem Afganistanu, ki se razteza vse do Kitajske in ločuje Tadžikistan od Pakistana. Gradnja vojaške baze se je po nekaterih informacijah že začela, kmalu pa bodo v Afganistan na urjenje napotili vsaj en bataljon vojakov, skupaj z orožjem in opremo. V novi kitajski vojaški bazi se bodo urili tudi pripadniki Afganistanske vojske. Namen urjenja pa bo usposabljanje vojakov za boj proti terorizmu.

Po poročanju kitajskih medijev, bo Peking na urjenje pošiljal hkrati več sto vojakov, po nekaterih za cel bataljon, ki v Kitajski ljudski armadi šteje več kot 500 pripadnikov. Datum napotitve prvih vojakov Kitajske vojske zaenkrat še ni določen.

Kitajski mediji so v novici tudi poudarili, da bo imela vojaška baza drugačno vlogo kot prva pionirska čezmorska vojaška baza v vzhodnoafriški državi Džibuti. Po odprtju vojaške baze v Džibuti leta 2017 je Kitajska sporočila, da je le ta namenjena urjenju vojakov za “oskrbovalne misije” in nikakor ni bila zgrajena kot “vojaška baza za okrepitev vojaške prisotnosti države in odvračanje v regiji”.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki