Kitajska naročila 36 palubnih helikopterjev Ka-52K katran

by Urednik

RUSKI PALUBNI BOJNI HELIKOPTERJI ZA KITAJSKO MORNARICO

Tekom ruskega tehnološkega foruma Armada 2021 se je Kitajska dogovoril za nakup 36 ruskih mornariških helikopterjev Kamov Ka-52K katran, je nedavno razkrila Kitajska vojska.

Nove helikopterje Ka-52K katran bodo predali v uporabo mornarici kitajske Ljudske osvobodilne vojske, ki v svoji oborožitvi še nima bojnih helikopterjev.

Jurišni helikopter Ka-52K katran je palubna različica osnovnega helikopterja Ka-52 aligator. Za razliko od osnovnega modela ima Ka-52K zložljive lopatice glavnega rotorja in zložljiva stranska krilca z obesami za oborožitev. Helikopter ima okrepljeno podvozje in lahko izstreli protiladijske rakete ter široko paleto drugih vodenih in nevodenih izstrelkov. Podobno kot pri različici za kopenske sile je Ka-52K pod nosom opremljen z optičnim senzorjem GOES-451 in 30-milimetrskim avtomatskim topom 2A42.

Zložljive lopatice rotorja in krilca palubnih helikopterjev Ka-52K omogoča povečanje števila helikopterjev, nameščenih na ladji. Oklepljena pilotska kabina in uporaba katapultnega sistema, ki je edinstven v svetovni industriji helikopterjev, pilotom zagotavljajo največjo stopnjo varnosti, ki je ne more zagotoviti noben drug jurišni helikopter.

Korozijsko odporni materiali so še ena od pomembna prednosti helikopterja Ka-52K, saj ga ščitijo pri dolgotrajnem delovanju v mokrem pomorskem podnebju.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

 

 

Povezani članki