“Kitajska prehitela Rusijo pri razvoju nevidnih(stealth) lovcev”

by Urednik

OBJAVLJENE SLIKE ŠE ŠESTEGA KITAJSKEGA PROTOTIPA LOVCA J-20

Kitajska tehnologija radarsko slabo zaznavnih (stealth) letal je “prehitela” rusko tehnologijo na tem področju, glede na nove fotografije kitajskega lovca 5. generacije Chengdu J-20, poroča kitajski časopis Global Times, tabloid pod okriljem kitajske komunistične stranke.

Fotografije najnovejše (zadnje) različice “nevidnega” lovca J-20, dvomotornega bojnega letala 5. generacije, ki ga je razvilo podjetje Chengdu Aerospace Corporation, s serijsko številko 2015 kažejo, da so z lovcem začeli z novimi testiranji na tleh in bo kmalu prvič vzletelo. Glede na fotografije se zdi, da so kitajski strokovnjaki naredili še nekaj korakov v pravo smer glede na prejšnjo različico modela J-20 s serijsko številko 2013, ki je bila predstavljena septembra 2014, poroča Globalni Times. Analitiki domnevajo, da so z lovcem J-20 morda že “zakorakali” v fazo hitre proizvodnje prototipa.

Namigovanja kitajskih medijev, da naj bi lahko bil kitajski lovec J-20, katerega prototip je poletel v letu 2011, boljši od ruskega “nevidnega” lovca T-50 PAK-FA (prvič poletel leta 2010) pa se bodo verjetno kaj kmalu izkazala za (ne)resnična – že po prvem poletu novega prototipa. Vsekakor ima Rusija mnogo daljšo tradicijo na področju razvoja in proizvodnje bojnih letal kakor Kitajska, ki ima tudi obilico težav z razvojem naprednega motorja. Rešitev za te težave pa iščejo prav v Rusiji. Ob novembrskem prvem javnem nastopu novega kitajskega lovca Shenyang J-31 na salonu China Airshow 2014 je vsak gledalec lahko opazil zelo temno izpušno sled motorja letala.

Kitajski lovec Chengdu J-20 - prototip 2015

Peto rusko bojno letalo T-50 je prvi polet opravilo v februarju 2014, medtem pa testni polet šestega T-50 v juniju ni bil uspešen, saj je ob pristanku letala motor zajel ogenj. Če so slike najnovejšega J-20 z oznako 2015 prave, potem to pomeni, da Kitajska lahko izvaja testne polete s šestimi letali Chengdu J-20 letalo, kar po Global Timesu tudi kaže na to, da so kitajska proizvodnja, raziskave in razvoj radarsko slabo zaznavnih lovcev prehitela ruske.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

NEVIDNI - lovci 5. generacije, revija Obramba

Povezani članki