Kitajska sprožila azijsko podmorniško oboroževalno tekmo

by Urednik

KITAJSKA SE NA MORJU ŽELI ZOPERSTAVITI AMERIŠKI MORNARICI V AZIJI

Azijsko podmorniško oboroževalno tekmo je v zadnjih mesecih sprožil program modernizacije Kitajske mornarice, ki želi tako pregnati Ameriško mornarico iz tega območja in si zagotoviti suverenost spornih otočij v Južnem kitajskem morju. Podrobneje o azijski mornariški oboroževalni tekmi je pred dnevi pisal singapurski vojaški analitik Michael Raška, raziskovalec Inštituta za obrambne in strateške študije šole S. Rajaratnam.

“Ne glede na slabosti in omejitve pri integraciji zmogljivosti, se je Kitajska mornarica (PLAN) postopno preoblikovala v regionalni defenzivni in ofenzivni tip mornarice z razširjenimi zmogljivostmi,” je zapisal Raska. Glavna ideja te kitajske strategije je, da onemogočijo svobodo delovanje ZDA in njenih zaveznic v morjih blizu Kitajske oz. kar v vzhodni Aziji.

Raska se je v svojem zapisu osredotočil na uvajanje novih podmornic v Kitajsko mornarico, tako jedrskih in konvencionalnih. Kitajska naj bi od leta 2004 v operativno uporabo uvedla 12 konvencionalnih podmornic razreda yuan (type 041) od leta 2004 in naj bi kupila še dodatnih 20 dizelsko-električnih podmornic tega tipa, ki so zasnovane na ruski tehnologiji. V  deetdesetih je namreč Kitajska od Rusije kupila okoli 12 konvencionalnih podmornic  razreda kilo.

Kitajska se z Rusijo pogaja tudi o nakupu štirih podmornic četrte generacije razreda amur (lada) oz. pete generacije razreda kalina, oba razreda pa že imata vgrajen od zraka neodvisen pogonski sistem (AIP).

Kitajska podmornica razreda yuan

Rusija namreč razvija novo dizelsko-električno podmornico 5. generacije, ki bo imela od zraka neodvisen pogonski sistem. Novi razred so poimenovali kalina, v Ruski mornarici pa naj bi nasledil razred dizelsko-električnih podmornic lada (projekt 677), ki je nasledil razred kilo.

 Japonska in Južna Koreja, dve veliki zavezniki ZDA v Vzhodni Aziji, sta dali nabavi novih vrst podmornic prednostno nalogo, kot odgovor na širitev kitajske flote podmornic. Na to kaže tudi julijska splavitev nove južnokorejske podmornice (že pete) iz razreda type-214, ki prihaja  manj kot leto dni po uvedbi 1.800 tonske podmornice razreda Son Won-il v septembru 2013, ki se ponaša s AIP in ostalimi naprednimi sistemi.

Na drugi strani pa je jeseni 2013 Japonska mornarica dobila že šesto, od skupaj desetih načrtovanih, podmornico razreda soryu, ki ima prav tako od zraka neodvisen pogonski sistem (AIP) in je oborožena s protiladijskimi raketami harpoon.

Raska je ob tem opozoril na to, da se poleg  Južne Koreje in Japonske, z novimi podmornicami oborožujejo tudi druge države v jugovzhodni Aziji. Vietnam je že prejel dve od šestih naročenih ruskih podmornic razreda kilo, Indonezija, Malezija in Singapur pa že načrtujejo nabavo novih podmornic ter širitev svoje flote.Malezijska mornarica tako že uvaja dva francoski podmornici razreda scorpene v pomorski bazi Kota Kinabalu v Sabahu, kar kaže, da se je Malezija pripravljena soočiti s Kitajsko pri vsakem potencialnem konfliktu suverenosti glede spornih otokov v Južnem kitajskem morju.

Pripravil: A. Knific, foto: Chinese Military Review

VIDEO: Moč Kitajske mornarice

Povezani članki