Kitajska z novo jedrsko balistično podmornico type 094

by Urednik

KITAJSKA MORNARICA DOBILA NOVO JEDRSKO BALISTIČNO PODMORNICO

Kitajska mornarica je pred dnevi dobila v uporabo novo jedrsko balistično podmornico (SSBN) razreda jin (type 094), ki so jo poimenovali Changzheng 18 (421), poroča Global Times.

Changzheng 18 je verjetno nadgrajena različica prvotne jedrske podmornice razreda jin, saj ima izboljšane zmogljivosti za zmanjševanje zvočnega odtisa in izboljšano natančnost raketnega napada, kar Kitajski daje zmožnost še bolj verodostojnega jedrskega odvračanja z nadaljnjim izboljšanjem zmogljivosti za jedrski protinapad.

Po pripovedovanju navzočih na slovesnosti je bila ob predaji podmornice Changzheng 18 ena od izstrelitvenih loput odprta. Vsekakor verjetno nalašč, saj skuša Kitajska prikazati svoje sposobnosti – razvoja in izdelave jedrskih podmornic ter balističnih raket –  tudi širši javnosti.

Type 094 (jin) je razred jedrskih podmornic z balističnimi raketami, ki jih je Kitajska razvila za podmornice mornarice Ljudske osvobodilne vojske. Ta razred je nastal kot nadgradnja podmornic razreda type 092 (balistična podmornica) oziroma type 093 (jurišna jedrska podmornica). Kitajska mornarica ima sedaj v svoji floti vsaj 4 podmornice razreda jin od skupaj 8 načrtovanih.

Podmornice type 094 so dolge približno 137 metrov in so opremljene z 12 raketnimi silosi, iz katerih lahko iz vsakega izstrelijo balistično podmorniško raketo JL-2 SLBM, ki lahko nosi do tri jedrske bojne glave in ima doseg do 7.200 kilometrov. Rakete JL-2 so nadomestile JL-1, ki so nameščene na podmornici type 092 (v uporabi je le ena).

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki