Kitajska želi osvojiti tudi trg letal za zgodnje opozarjanje

by Urednik

KITAJSKA LETALA ZA ZGODNJE OPOZARJANJE
Kitajskih ambicij ni videti ne konca ne kraja. Kot je povedal eden vodilnih kitajskih vojaških znanstvenikov in strokovnjakov, si prizadevajo poseči po vodilnem mestu tudi med razvojniki in proizvajalci letal za zgodnje opozarjanje (kot je npr. ameriški AWACS na platformi Boeinga 707).
Kitajsko letalo z zgodnje opozarjanje in nadzor (AEW&C – airborne early warning and control) naj bi bilo vodilno glede vgrajenega najpomembnejšega letalskega opazovalnega senzorja – radarja. Uporabili bodo tehnologijo sintetičnega faznega radarja z rešetkasto anteno. Kot je izjavil kitajski znanstvenik Wang Xiaomo – član Kitajske inženirske akademije in »oče« kitajskih letal za zgodnje opozarjanje, se bodo osredotočili na manjša večnamenska AEW&C letala. Kitajska je do sedaj razvila letali Kong Jing KJ-2000 in manjše KJ-200 (na sliki).
Namestnik direktorja kitajske elektronske tehnološke korporacije CETGC Fan Youshan je mnenja, da bodo tovrstna kitajska letala sprejeli tudi tuji kupci, saj naj bi bila tehnološko primerljiva s sorodnimi letali na zahodu. Prav zaradi tega jim obeta svetlo izvozno prihodnost.
kitajsko letalo za zgodnje opozarjanje AEWC Y-8F-600 KJ-200
Vrednost proizvodnje teh letal na Kitajskem je lani dosegla 84 milijard juanov – CNY (13,6 milijarde ameriških dolarjev), izvozili pa so jih za skoraj milijardo USD. Kitajska korporacija CETGC ima povezave in stike s 100 državami in regijami v vseh delih sveta, ustanovljenih pa ima že 40 agencij v tujini, poroča Xinhua.
Pripravil: B. Knific, foto: Chinese Military Blog
VIDEO: Kitajski letali za zgodnje opozarjanje KJ-2000 in KJ-200

Povezani članki