“Kitajski J-20 ima boljše zmogljivosti za napade na talne cilje kot F-22”

by Urednik

KITAJSKA RAZVILA NOV ELEKTROOPTIČNI NAMERILNI SISTEM

Kot navaja poročilo, objavljeno na pekinškem vojaškem spletnem portalu Sina, bi naj imelo kitajsko bojno letalo pete generacije J-20 chengdu boljše zmogljivosti za napade na kopenske cilje kot njegov ameriški tekmec F-22  raptor.

Do teh sklepov so prišli na osnovi najnovejših posnetkov J-20  na spletnem omrežju. Tako naj bi imelo letalo pod nosom elektrooptični namerilni sistem, kar pomeni, da je namenjeno predvsem jurišnim – bombniškim nalogam.

Kot še dodajajo, je bila večina nalog, ki so jih v Afganistanu izvajali ameriški F-16 in F-15E uperjenih proti kopenskim ciljem. Prav tako je F-22 raptor zasnovan kot zmogljivo bojno letalo za napade na kopenske cilje in opremljen z najsodobnejšimi oborožitveni sistemi za napade na kopenske cilje ter z bombami majhnega premera. Prav pri odkrivanju teh ciljev na tleh z radarjem pa postane F-22 »viden« za nasprotnika.

Potem ko bo Kitajska v zemeljsko orbito lansirala vseh 20 satelitov kitajskega navigacijskega satelitskega sistema Beidou, bodo tudi kitajski lovci pete generacije J-20 lahko napadali kopenske cilje enako uspešno kot F-22. Kitajci tudi razvijajo natančne oborožitvene sisteme in bombe z majhnim premerom, s katerimi bodo opremili svoje radarsko slabo zaznavno bojno letalo J-20. Slednjega bodo lahko oborožili s kar 24 bombami majhnega premera, medtem ko ameriškega F-22 lahko opremijo le z 8 takšnimi bombami.

Lovec J-20 z in brez elektrooptičnega namerilnega sistema

S tem novim elektrooptičnim namerilnim sistemom za kopenske cilje pa bodo lahko opremili tudi lovce Su-30 in J-10, kar bo tema dvema letaloma omogočalo napade z večjih razdalj.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki