Kitajski lovci J-15 naj bi se pridružili ruskim pri napadih na ISIS

by Urednik

TUDI KITAJSKA SE BO PRIDRUŽILA “RUSKEMU” BOJU PROTI ISLAMSKI DRŽAVI

Vojaških in obveščevalnih virov naj bi za portal Debka file poročali, da je Kitajska v petek, 2. oktobra 2015, obljubila Rusiji, da se bodo kitajski (palubni) lovci Shenyang J-15 kmalu pridružili ruskim bojnim letalom pri napadih na položaje Islamske države (ISIS) v Siriji.

Bližnjevzhodni mediji so konec septembra 2015 poročali, da je bila kitajska letalonosilka Liaoning (CV-16) na obisku v sirskem pristanišču Tartus (tam ima pomorsko oskrbovalno bazo Ruska mornarica), na krovu pa je bila tudi eskadrilja palubnih lovcev J-15. Po nekaterih informacijah naj bi vsaj en kitajski pilot tudi pristal v eni izmed letalskih baz pod nadzorom Sirske vojske. Po besedah kitajskih vojaških predstavnikov je to prvo udejstvovanje kitajske letalonosilke Liaoning na Bližnjem vzhodu, kot tudi na območju spopadov.

Rusija, ki je 30. oktobra 2015 začela vojaško posredovanje proti Islamski državi v Siriji, snuje širšo koalicijo (kot protiutež ameriški), ki poleg Irana, Iraka, Sirije in Hezbolaha vključuje tudi Kitajsko.

Debka file pa poroča tudi, da naj bi Bagdad in Moskva minuli konec tedna sklenili dogovor po katerem naj bi letalniki Ruskih letalskih sil kmalu začele uporabljati zračno bazo al-Taqaddum v Habbaniyahu, 74 km zahodno od Bagdada. Ta vojaška baza naj bi služila kot vmesna postaja za ruska vojaška (transportna) letala  na poti  v Sirijo in tudi kot izhodiščna baza za bombne misije proti ISIS-u v severni Siriji in severnem Iraku.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Vzlet kitajskega lovca J-15

Povezani članki