Koliko bo Rusijo stalo posredovanje v Siriji?

by Urednik

“VOJAŠKO POSREDOVANJE V SIRIJI BI LAHKO STALO TOLIKO KOT ENA PODMORNICA”

Si Rusija lahko privošči vojaško posredovanje proti Islamski državi (ISIS) v Siriji tudi s finančnega gledišča, se sprašujejo v ruskem gospodarsko-finančnem dnevniku Kommersant. Iz Rusije pa prihajajo tudi novice, da bi se v boj proti Islamski državi (ISIS) lahko kmalu vključila tudi Ruska mornarica s svojimi ladjami.

Vodja Centra za mednarodno varnost IMEMO RAN , akademik Aleksej Arbatov pravi, da za zdaj ni jasno, koliko bo vojaško posredovanje proti Islamski državi v Siriji stalo, vendar naj bi si Rusija lahko privoščila to kampanjo. Ob tem upa, da bo Rusija sredstva za to namenjala iz vojaškega proračuna, ne pa iz mizernih proračunskih postavk za izobraževanje, kulturo, zdravje, socialni razvoj ipd. Dodaja tudi, da rezerve v ruskem vojaškem proračunu niso majhne in jih lahko uporabijo za sirsko posredovanje, saj gredo stroški le za eksploatacijo vojaške baze, ne pa za nakupe novega orožja in tehnike. “Če na primer v letu 2020 ne zgradimo ene podmornice, na vojaškem področju ne bomo preveč oslabeli, za sirsko operacijo pa bi to povsem zadostovalo,” je za Kommersant izjavil ruski akademik Arbatov.

Ruski viri navajajo, da se cena nove podmornice razreda borei oz. yasen giblje med eno in dvema milijardama dolarjev.

Finančni strokovnjak Metalinvestbanke Sergej Romanchuk pa meni, da je ta operacija očitno negativna novica za ruske finance. Po njegovem mnenju pomeni to velike izdatke, celo če je sirska operacija omejena. Prav tako navaja tudi tveganje za prehod v nenadzorovano operacijo, saj izkušnje iz lokalnih vojn lažejo, da izdatki običajno presežejo načrtovani limit. Po njegovem mnenju bi bila za Rusijo velika sreča, če ta operacija ne bo izzvala resnih težav v finančnem sistemu.

Ob obali Latakije pripravljene tri ruske vojaške ladje

Ruski vojaški viri pa so sporočili, da naj bi Ruska vojna mornarica blizu obale sirske province Latakija že namestila tri vojaška plovila, s katerimi bi že v prihodnjih dneh raketirali cilje Islamske države (ISIS) v zahodnem delu Sirije. Ob tem dodajajo, da bi lahko Ruska mornarica z izstreljevanjem raket odigrala eno od ključnih vlog v tem spopadu. Po poročanju sirskih medijev, naj bi vse tri ruske vojaške ladje bilo moč videti tudi s kopnega (Latakije).

Pripravil: B. Knific, foto: Sputnik

Povezani članki