Koncern Kalašnikov bo proizvajal brezpilotna letala (UAV)

by Urednik

RUSKI OROŽARJI BODO PROIZVAJALI IZVIDNŠKE UAV-JE IN ČOLNE

V ruskem Koncernu Kalašnikov (Kalashnikov) so se odločili, da ustanovijo skupno podjetje za proizvodnjo brezpilotnih letal (UAV), je v nedeljo 22. februarja 2015 sporočil predsednik uprave družbe Alexey Krivoruchko na mednarodnem obrambnem salonu IDEX 2015 v Abu Dhabiju.

Ruski Koncern Kalašnikov je sicer celemu svetu najbolj poznan po najbolj razširjenemu orožju – avtomatski puški AK-47 kalašnikov in njenih derivatih. V zadnjih mesecih koncern zaradi zahodnih sankcij proti ruskim podjetjem išče nova tržišča in tudi nove proizvode za prodajo.

“Sprejeli smo odločitev za nakup deleža in ustanovitvi skupnega podjetja za proizvodnjo izvidniških brezpilotnih letal, pri razvoju katerih bosta udeležena Koncern Kalašnikov in rusko podjetje ZALA Aero,” je dejal Krivoruchko.

Novo brezpilotno letalo (Kalašnikov UAV) se bo uporabljalo za nadzor meje, izvidovanje in posebne operacije.  Družbi načrtujeta tudi razvoj in proizvodnjo brezpilotnih letalnikov za namene spremljanja izrednih razmer in nevarnih objektov, kot tudi geodetske raziskave v težkih vremenskih pogojih.

Krivoruchko je dejal, da nameravajo v koncernu pod blagovno znamko Kalašnikov razvijati in proizvajati tudi vojaška plovila za boj proti piratstvu ter protiteroristične operacije, hitrih jurišnih čolnov,izvidniške naloge, čolne za iskanje in reševanje, kot tudi turistične namene.

Nastanek Koncerna Kalašnikov

Koncern Kalašnikov je bil ustanovljen leta 2013 z združitvijo proizvajalcev orožja Izhmash in Izhmekh. Zdaj je največji ruski proizvajalec avtomatskega in ostrostrelskega bojnega orožja, artilerijskih granat, kot tudi širokega spektra civilnega orožja malega kalibra, vključno s šibrovkami, športnimi puškami,…

V Rusiji pričakujejo, da bo koncern Kalašnikov združil večje število državnih proizvajalcev orožja malega kalibra in se mu bodo v bližnji prihodnosti pridružila še druga podjetja.

Produkti koncerna Kalašnikov so na voljo v 27-ih državah, vključno z ZDA, Veliko Britanijo, Nemčijo, Norveško, Italijo, Kanado, Tajsko,….

Pripravil: A. Knific, foto: ZALA Aero 

Povezani članki