Afganistan, Irak, Kenija, Libanon, Tunizija in Ukrajina naročile oklepnike HMMWV

by Urednik

AMERIŠKI DŽIP HUMMER NAJBOLJ RAZŠIRJENO VOJAŠKO VOZILO NA SVETU

Ameriški proizvajalec AM General je prejel 373 milijonov USD (338 milijonov €) vredna naročila za lahka oklepna vozila hummer (HMMWV ali humvee). Afganistan, Irak, Kenija, Libanon, Tunizija in Ukrajina so za potrebe svojih oboroženih sil naročile 2082 oklepnih terenskih vozil HMMWV, ki jih bodo izdelali do konca aprila 2016 v tovarni v mestu Mishawaka v Indiani.

Humvee (HMMWV) je vojaško oklepno vozilo na štirikolesni pogon, ki ga od leta 1984 proizvaja ameriški AM General. Do sedaj so izdelali že več kot 280.000 teh vojaških terenskih vozil v več kot 20-ih različicah. Visokomobilna večnamenska kolesna vozila (High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle – HMMWV) uporablja okoli 70 držav po vsem svetu, 42 hummveejev ima v svoji oborožitvi tudi Slovenska vojska.

Trenutno število lahkih oklepnih vozil HMMWV (v omenjenih državah):

Afganistan: Afganistanska vojska ima v svoji oborožitvi okoli 4.150 vozil humvee v različicah M1152 in M1151. V letih 2010 in 2011 so za potrebe varnostnih sil, policije, narodne garde in vojske naročili dodatnih 3.334 vozil hummer.

Irak: Iraška vojska je ob umiku ZDA iz države dobila več kot 10.000 rabljenih ameriških vojaških terenskih vozil humvee.

Kenija: Varnostne sile uporabljajo nekaj deset oklepnikov HMMWV.

Libanon: Libanonska vojska uporablja več kot 1.300 vojaških vozil hummer.

Tunizija: Tunizijska vojska je v maju 2015 prejela več kot 50 terencev humvee kot donacijo s strani ZDA.

Ukrajina: Ukrajinska vojska in Narodna garda imata v svoji oborožitvi več kot 50 lahkih oklepnih terenskih vozil HMMWV.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki