Afganistanska vojska bo dobila še 255 oklepnikov MSFV 4×4

by Urednik

NOVA NAROČILA OKLEPNIKOV MSFV 4X4 ZA AFGANISTANSKE HITRO ODZIVNE SILE

Afganistanska nacionalna vojska (ANA) bo v naslednjih letih dobila 225 oklepnih bojnih štirikolesnikov MSFV (Mobile Strike Force Vehicle), ki jih izdeluje ameriško podjetje Textron iz New Orleansa.

Vrednost 225 oklepnih bojnih vozil MSFV 4×4, skupaj z opremo in rezervnimi deli, je skoraj 333 milijonov dolarjev. Prve dobave se bodo začele spomladi, dodelili pa jih bodo bataljonu hitro odzivnih sil (Quick Reaction Force – QRF) Afganistanske vojske, znanemu tudi kot kandaki.

MSFV je štirikolesno oklepno vozilo, ki ga je Textron prvotno razvil za Afganistansko vojsko, ki je bilo zasnovano za hitre premike vojakov na vseh terenih. Gre za delno spremenjeno in posodobljeno različico oklepnega vozila Textron M1117 guardian, ki so mu nadeli dodatno zaščito. Opremljen je lahko z zaprto kupolo oborožitvijo (mitraljez M48 .50 in granatomet  Mk 19 40mm). MSFV  lahko prevaža sedem ali več vojakov.

Afganistanska vojska je že leta 2011 dobila prvih 18 vozil MSFV v treh različicah, sedaj pa uporabljajo skupno 634 teh vozil. Poleg bojne in pehotne različice imajo v svoji oborožitvi še izvidniške, poveljniške, reševalne, inženirske oklepnike MSFV.

Pripravil: A. Knific, foto: DVIDSHUB

Povezani članki