Američani “razkrili” načrt Velike Britanije za razvoj novih jedrskih konic

by Urednik

MODERNIZACIJA JEDSRKEGA OROŽJA NA ZAHODU

Uradniki Pentagona so nedavno razkrili zavezo Velike Britanije, da bo kupila novo generacijo jedrskih bojnih glav za nadomestitev starih – domače izdelave, kar naj bi jo stalo dobrih 31 milijard funtov (40 milijard dolarjev).

Velika Britanija ima štiri podmornice, ki so oborožene z osmimi raketami, od katerih vsaka lahko nosi 8 do 14 jedrskih bojnih glav (vodljivih neodvisno v različne cilje – MIRV). Vsaj ena britanska podmornica razreda vanguard, iz baze Faslane na zahodni obali Škotske, neprekinjeno pluje z jedrskim arzenalom.

Informacijo o namerah Velike Britanije o nakupu novih jedrskih bojnih glav je razkril ameriški admiral Charles Richard na zaslišanju pred senatom, ki ga je prepričeval, da ZDA potrebujejo novo jedrsko bojno glavo, imenovano W93 ali Mk7.

Poudaril je, da bodo ta prizadevanja podpirala tudi program vzporednega razvoja jedrskih bojnih glav za Veliko Britanijo, katere jedrsko odvračanje ima absolutno ključno vlogo pri celotni obrambni drži zveze Nato.

Richardove besede o načrtih Velike Britanije je potrdil tudi Alan Shaffer, namestnik podsekretarja za obrambne nabave iz Pentagona, ki je v začetku tega meseca na vrhu jedrskega odvračanja dejal, “da je čudovito, da Velika Britanija hkrati (z ZDA) razvija novo jedrsko bojno glavo” ter da se bosta London in Washington  “lahko pogovarjala in izmenjala tehnologijo”.

Britansko obrambno ministrstvo je že konec decembra parlamentu razkrilo želje po zamenjavi starih jedrskih bojnih konic. Načrtujejo, da bodo nove bojne glave še naprej združljive z ameriškimi izstrelki.

Pripravil: A. Knific, foto: Wikipedia

 

Povezani članki