Američani razvijajo sistem zračne obrambe EAPS

by Urednik

KOPENSKE SILE AMERIŠKE VOJSKE Z NOVIM PROTILETALSKIM SISTEMOM EAPS ZA UNIČEVANJE BREZPILOTNIH LETAL

Ameriška obrambna podjetja za potrebe kopenske vojske Ameriške vojske razvijajo sistem zračne obrambe EAPS, ki bo izstrelil radarsko vodljiva  granata, ki tarčo (predvsem brezpilotne letalnike) uniči s snopom kovinskih šrapnelov.

Pojav oboroženih brezpilotnih letal, skupaj z artilerijskimi in minometnimi udari, predstavlja precejšen izziv za obrambo vojaških baz in sistemov na terenu. Kar je za Ameriško vojno mornarico sistem phalanx CIWS, postaja za kopenske sile sistem EAPS (Enhanced Area Protection and Survivability). Sistem EAPS je trenutno v fazi testiranj, zadnja so bila konec avgusta 2015 uspešno zaključena na puščavskem poligonu Yuma s sestrelitvijo dveh brezpilotnih letal.

Obe nedavni vojni (Irak, Afganistan) sta v kopenskih silah Ameriške vojske povzročili potrebno po razvoju sistema bližinske zračne obrambe za zaščito baz in drugih fiksnih instalacij pred napadi s topništvom, raketami in minometi. Nedavno se je temu pridružila tudi možnost uporabe oboroženih brezpilotnih letal. V slabih 10 letih se je namreč število brezpilotnih letal več kot podeseterilo, poleg tega so postala precej dostopnejša. Ameriška kopenske vojska se je zato odločila za razvoj sistema bližinske zračne obrambe, ki bo temeljil na uporabi prestrezne rakete. Proizvajalec Picatinny Arsenal je kot dopolnitev ponudil tudi mobilni topovski sistem, ki temelji na dveh topovih kalibra 50mm bushmaster III z radarsko vodenimi projektili. Bushmaster III z verižnim polnjenjem dosega hitrost streljanja do 200 granat v minuti in temelji na sistemu 30 in 40mm avtomatskega topa, kakršnega se uporablja na bojnih vozilih pehote CV90 in drugod.

Temelj sistema EAPS pa je radarsko vodljiva  granata, ki tarčo uničuje s snopom kovinskih šrapnelov. Druge ključne komponente so zmogljiv radar za sledenje tarčam, računalnik za izračun vseh potrebnih parametrov streljanja in radijski oddajnik/sprejemnik za vodenje granate v neposredno bližino cilja. Radar je razvilo kalifornijsko podjetje Technovative Applications; granata je plod sodelovanja vojske in podjetji Orbital ATK, Armament Systems Division , ter Aerojet Rocketdyne. Program strelnega računalnika pa so napisali pri Propagation Research Associates Inc. iz Atlante.

»Da bi čim bolj zmanjšali elektroniko v sami prestrezni granati in pocenili izdelavo, se vsi izračuni in druge računalniške funkcije izvajajo v strelnem računalniku na tleh, radijski oddajnik pa granato oskrbuje s podatki o cilju. Integrirani testi so pokazali, da lahko vodena granata učinkovito zadane in onemogoči leteči cilj. Tehnologije programa EAPS bosta lahko v svojih sistemih zračne obrambe uporabili tako kopenska vojska, kot tudi vojna mornarica ZDA.« je dejal Manfredo Luciano, vodja projekta EAPS pri Picatinny Arsenal.

Pripravil: Anže Barle

Povezani članki