Ameriška vojska bo naročila še 343 raketnih sistemov M142 HIMARS

by Urednik

PREIZKUŠENI VEČCEVNI RAKETOMETI ŠE DOLGO V OBOROŽITVI ZDA

Ameriška kopenska vojska želi svoje sile nadgraditi z dodatnimi 343 večcevnimi raketnimi sistemi M142 HIMARS, ki jih proizvaja ameriška družba Lockheed Martin.

V drugi polovici decembra 2018 so objavili razpis za pridobitev novih visokomobilnih artilerijskih raketnih sistemov M142 HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System), pogodba pa predvideva tudi podporo od leta 2019 do 2023, vključno z vzdrževanjem, usposabljanjem, podporno opremo, preizkusi usposobljenosti, popravili in dobavo programske opreme.

Kot edini primeren kandidat, ki ima tudi vse pravice za omenjeno vozilo, je Lockheed Martin oz. njegov »oddelek« LM Missiles & Fire Control. Dobavi lahko največ 343 enot večcevnega raketnega sistema M142 HIMARS.

Lockheed Martin je zasnoval večcevni raketni sistem M142 HIMARS na šasiji srednjih taktičnih transportnih vozil FMTV 6×6, ki omogočajo veliko mobilnost. Na vsakem tovornjaku je 6 lanserjev za izstrelke, katerih največji doseg je lahko do 300 km.

Večcevni raketometni sistem M142 HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System – visokomobilni artilerijski raketni sistem) je kolesna različica M270, ki so jo namestili na srednji vojaški tovornjak (FMTV). Ima šest raket, ki jih lahko izstreli naenkrat, ali eno raketo MGM-140 ATACMS. Domet sistema je do 480 km. Poleg Ameriške vojske ima večcevne raketomete M142 HIMARS (skupaj okoli 340) v svoji oborožitvi še Singapur, ZAE in Jordanija, naročile pa so jih (oz. se zanje odločajo) tudi Kanada, Katar, Poljska, Romunija ter Španija.

Pripravil: A. Knific, foto: Dvidshub

Povezani članki