Ameriška vojska dobila prve sisteme M-SHORAD

by Urednik

SISTEM ZRAČNE OBRAMBE KRATKEGA DOSEGA M-SHORAD Z BOJNIM LASERJEM

Prvi prototipi najnovejšega sistema zračne obrambe kratkega dosega M-SHORAD s 50-kilovatnim laserjem so vstopili v uporabo ameriške vojske, poroča tiskovna služba kopenskih sil na svoji spletni strani.

Raytheon je ameriški vojski dobavil štiri prototipe zračnega obrambnega sistema kratkega dosega DE M-SHORAD. Sistemi so postavljeni na osnovo oklepnega transporterja stryker in so bili dodeljeni 4. bataljonu 60. artilerijskega polka zračne obrambe v Fort Sillu. Naloga vojaškega osebja bo celovito testiranje novih sistemov.

»Dobava prototipov DE M-SHORAD je pomemben mejnik v kampanji modernizacije  ameriške vojske. To je dosežek, ki dodaja tisto, kar je pogosto veljalo za zmogljivosti naslednje generacije,« je ob tem izjavil vodja direktorata za hitre zmogljivosti in kritične tehnologije ameriške vojske, polkovnik Gutierrez.

Nove sisteme z bojnim laserjem bodo testirali skupaj s sistemi zračne obrambe kratkega dosega M-SHORAD s kinetičnim orožjem, ki so bili bataljonu dostavljeni julija letos. Poveljstvo ameriške vojske namerava razviti algoritem zračne obrambe pri uporabi konvencionalnega in laserskega orožja. Osnovna različica M-SHORAD prav tako temelji na oklepnih vozilih stryker A1, vendar se razlikuje po oborožitvi. Ima lanserje raket Raytheon stinger in hellfire ter 30 mm topove M230LF s koaksialnima mitraljezom.

Sistem M-SHORAD je namenjen predvsem boju proti brezpilotnim letalom, poleg tega pa se je sposoben zoperstaviti letalom in helikopterjem ter zagotoviti zaščito enot in objektov pred raketami, topništvom in minometi.

Pripravil: B. Knific, foto: US Army

Povezani članki