Ameriška vojska išče priložnost za prenos flote vozil na električni pogon

by Urednik

RAZVOJ ELEKTRIFICIRANIH VOJAŠKIH TERENSKIH VOZIL


Za ameriško obrambno industrijo je ustvarjanje hibridnih in popolnoma električnih vozil za ameriško vojsko zelo pomemben korak,  namen tega pa ni (zgolj) povezan z varovanjem okolja. Poveljstvo želi povečati učinkovitost vojske, poleg tega pa zmanjšati hrup pri uporabi vozil, da jih bo težje odkriti.

Problem skušajo rešiti z zmanjšanjem toplotnega podpisa – uporabo električnega sistema namesto običajnega motorja. Manj kot se enote zanašajo na oskrbo z gorivom, bolj so manevrirno zmogljive med operacijami.

Da bi prinesel te in druge prednosti na bojno polje, GM Defense menda stavi na povsem električna vozila. Ker je matična družba General Motors vložila 35 milijard dolarjev (!) v osnovno tehnologijo svoje platforme Ultium, ki se uporabljajo v gospodarskih vozilih, je predsednik GM Defense Steve Dumont dejal, da bi lahko to raziskovalno delo uporabili tudi za vojsko.

Potem ko je GM Defense leta 2020 dobil pogodbo za dobavo vozila pehote, je podjetje uporabilo lastna sredstva za raziskave in razvoj za zamenjavo motorja z notranjim zgorevanjem s povsem električnim. Dumont je dejal, da gre še vedno razvoj na lastne stroške, vendar je podjetje prodalo vojaško električno vozilo hummer, tako da lahko služba začne testirati tehnologijo Ultium v ​​taktično pomembnem okolju. Meni, da bo vojska zaradi operativnih prednosti “neizogibno” prešla na povsem električni pogon. Vendar je priznal, da še ni veliko infrastrukture za ponovno polnjenje teh vozil na taktični meji. Kje  torej izvajati polnjenje na terenu, v bližini frontne črte?

To je razvojnike privedlo do dveh zamisli: GM Defense in njegovi partnerji lahko uporabijo hibridno tehnologijo kot odskočno desko in lahko uporabijo koncepte, ki bodo prinesli zmogljivosti na bojno polje.

Plasan North America All Terrain Electrical Mission Module ali ATeMM bi lahko sčasoma rešil oba problema. Module je mogoče upravljati na daljavo ali pa jih vlečete za vodilnim vozilom.

John Cavedo, predsednik podjetja, je dejal, da je bil ATeMM zgrajen kot poskus izdelave pametne prikolice, ki bi lahko bolje krmarila po neravnem terenu z lastno močjo za glavnim vozilom. Posledično je ideja prerasla v nekaj veliko večjega. Poleg tega strokovnjaki pravijo, da lahko ATeMM postane tudi mobilno mikroomrežje ali pa vozila na plin spremeni v hibridno.

Vodja za tehnologijo in inovacije Dan Yakiela je pojasnil, da lahko ATeMM celo potisne vodilno vozilo, na katerega je priključen, bodisi izboljša porabo goriva med delovanjem motorja vozila, bodisi omogoči tako imenovani način tihega opazovanja, ki vozilu omogoča nadzor svojih komunikacijskih sistemov in senzorjev z ugasnjenim motorjem.

Pripravil: B. Knific, foto: GM

Povezani članki