Ameriška vojska razvija 3D-tiskalnik za tiskanje hrane

by Urednik

NATISNJENA HRANA BO VOJAKOM ZAGOTOVILA URAVNOTEŽEN OBROK

Poveljstvo Amerške vojske (US Army) se zanima za možnost tridimenzionalnega (3D) tiskanja hrane na območju spopadov. Ameriško obrambno ministrstvo je že začelo pilotski projekt razvoja tehnologij tiskanja 3D hrane, s čimer bi povečali nadzor nad varnostjo hrane in vojakom zagotovili uravnotežen obrok.

Vodja oddelka za upravljanje živilskih tehnologij pri Ameriški vojski Oleksik Lauren sicer meni, da sedaj 3D-tiskalniki za hrano še ne obstajajo. Znano pa je, da svoj 3D tiskalnik hrane razvija tudi Ameriška vesoljska agencija NASA, s katerim želijo opremiti astronavte na misijah v vesolju. Nasin 3D tiskalnik bo opremljen s kartušami olja in praškov, hranilne vrednosti ter okus pa naj bi se ohranili tudi do 30 let. Pri Nasi so se za začetek odločili, da bodo natisnili pico, pri tem pa naj bi v prvi plasti natisnili testo, nato paradižnikovo omako iz praška, vode ter olja, nato pa še preostale dodatke.

Glavni cilji Ameriške vojske je, da bodo s 3D tiskalniki natisnili uravnotežen obrok glede na potrebe vojakov, s hrano pa tako tudi izboljšali njihove fizične in psihološke lastnosti. To naj bi jim uspelo z uporabo različnih kombinacij beljakovin, maščob, ogljikovih hidratov, antioksidantov, vitaminov, soli, mineralov in nenasičenih maščobnih kislin. Različne kombinacije sestavin bodo določena glede na vrsto dela, podnebje, in vreme, napor,… vojaka.

Uporaba 3D-tiskalnikov za hrano pa bo hkrati tudi močno poenostavila preskrbo s hrano, saj bodo potrebščine za tiskanje hrane zavzele manj prostora pri enako visoko kakovostnih sestavinah.

Poskusi 3D tiskanja hrane

Na ameriškega obrambnega ministrstva so že sporočili, da prvi prototip 3D tiskalnika hrane pričakujejo  v fiskalnem letu 2018-2019, testiranje pa bo potekalo s pomočjo vojske.

Ameriška vojska ob tem že razvija projekte 3D tiskanja delov za orožje malega kalibra in rezervnih delov za vojaško opremo na kriznih žariščih. V prihodnosti naj bi to pomenilo, da naj bi vojaki imeli 3D-tiskalnik in satelitsko komunikacijo z bazo podatkov v Pentagona, kjer bo celoten katalog 3D risb delov.

Pripravil: A. Knific, foto: US Army

Povezani članki