Ameriška vojska v Evropi barva tanke in oklepnike v (evropsko) zeleno

by Urednik

ZDA SE PONOVNO OSREDOTOČAJO NA VOJAŠKO PRISOTNOST V EVROPI

Ameriška vojska bo tanke in oklepna vozila, ki jih imajo nameščena v Evropi, prebarvala iz puščavskih v (gozdnato) zelene kamuflažne barve, kar je posledica poslabšanja razmer med Zahodom in Rusijo, ki so se zaostrila ob začetku ukrajinske krize, poroča ameriški Stars and Stripes.

Ameriške kopenske enote nastanjene v tujini (predvsem v Evropi in na bližnjem vzhodu) so imele svoja oklepna vozila v zadnjih dveh desetletjih in pol obarvane v puščavske kamuflažne barve, kar je sovpadalo z vojaškimi posredovanji v državah na Bližnjem vzhodu. V tem času namreč večjih vojaških sporov, razen na območju bivše Jugoslavije, v Evropi ni bilo.

Z začetkom ukrajinske krize spomladi 2014 pa so se odnosi z Rusijo močno poslabšali, ZDA so v Evropo vrnile svoje tanke in oklepnike (večino so jih umaknili leta 2011), predvsem na željo zavezniških držav iz zveze Nato. Evropske enote Ameriške vojske (USAREUR) so v zadnjih mesecih tako pogosto prisotne na skupnih vojaških vajah v Baltskih državah in v vzhodni Evropi, z namenom odvračanja potencialnih sovražnikov ter v podporo zavezniškim državam.

Po nekaj mesecih prisotnosti se je Evropsko poveljstvo Ameriške vojske  odločilo, da svoje tanke (M1 abrams) in oklepna vozila (M2 in M3 bradley, stryker, humvee,…) obarvajo v evropsko – gozdnato zeleno barvno shemo (kamuflažo). Ta odločitev naj bi pomembno prispevala k boljši prilagoditvi na evropsko (gozdnato) okolje in tudi sodelovanje na vajah s preostalimi članicami zveze Nato.

Barvanje ameriških oklepnikov v Evropi se je že začelo v prvih dneh septembra 2015 in sicer v ameriški vojašnici Coleman Barracks v Manheimu v Nemčiji, kjer imajo ZDA več kot 200 oklepnikov bradley in ostalih težkih oklepnih vozil.

Pripravil: A. Knific, foto: Stars and Stripes

oklep-na-slovenskem

Povezani članki