Ameriška vojska želi nova vseterenska zglobna oklepna vozila

by Urednik

PRIPRAVE NA DOSTOPNOST TERENOV NA ARKTIKI

Ameriška kopenska vojska si prizadeva nadomestiti zastarela snežna gosenična vozila Bandvagn 206, zato se dogovarja z dvema obrambnima podjetjema za izdelavo prototipov sodobnih vozil za arktične razmere.

Svetovne vojaške velesile se že pripravljajo na napovedi meteorologov, da bodo čez približno dvajset let zaradi segrevanja ozračja postale arktične pomorske poti postale prevozne, zato potrebujejo nova vojaška vozila za nadzor ozemelj ob njih. Severna pomorska pot bo služila za transport, ribolov in pridobivanje naravnih bogastev (nafta, zemeljski plin, rudnine).

Pentagon je tako prek Ameriške kopenske vojske že dal možnost podjetjema Oshkosh Defense in BAE Systems (del tega je tudi švedsko podjetje Hägglunds, ki je razvilo vozilo BV 206), da sodelujeta v programu novega vseterenskega vozila za hladne vremenske razmere – CATV (Cold Weather All-Terrain Vehicle).

Ameriška vojska se že od osemdesetih let prejšnjega stoletja pri vožnji v arktičnih razmerah opira na zglobne goseničarje bandvagn 206 švedskega podjetja Hägglunds, ki so jih poimenovali SUSV (Small Unit Support Vehicle – majhno vozilo za podporo). Čeprav so dovolj lahki za zračni prevoz in dovolj prilagodljivi za različne naloge, od transporta do protitankovskega bojevanja, SUSV niso več v proizvodnji in jih je vedno težje vzdrževati. BAE sicer že nekaj let uspešno trži zadnjo in večjo različico terenskega oklepnega vozila bandvagn S10 beowulf.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki