Ameriške strateške raketne sile še vedno uporabljajo računalniške diskete

by Urednik

RAČUNALNIŠKI SISTEMI IZ 70-IH OMOGOČAJO VEČJO VARNOST IN ZANESLJIVOST

ZDA pri sistemih medcelinskih balističnih raket še vedno uporabljajo računalnike z disketami, kar jih varuje pred morebitnimi kibernetskimi napadi.

Ameriška televizijska hiša CBS je konec maja 2014 pripravila Oddajo o jedrskem raketnem izstrelišču v Wyomingu, ki so ga zgradili v začetku hladne vojne. Za novinarko, ki je bazo smela obiskati za 60 minut, je bilo veliko presenečenje, ko je izvedela, da Ameriške strateške raketne sile pri raketnih sistemih minuteman III  še vedno uporabljajo tudi stare računalniške diskete (floppy disk). Pričakovala je namreč vrsto najsodobnejših hi-tech tehnologij, v oporišču, kjer je shranjenih vsaj 450 jedrskih konic.

Ameriška vlada je izstrelišča oz. raketne silose za izstrelke minuteman zgradila v 60. in 70. letih 20. stoletja, kljub  večkratni nadgradnji, ki je prinesla da večjo varnost in zanesljivost, pa se sama osnova ni veliko spremenila. Vendar tudi ni veliko zahtev za njihovo nadgradnjo.

Poveljnik Ameriških strateških sil (ICBM – medcelinske balistične rakete) major Jack Weinstein je povedal, da imajo zelo ozek informacijski sistem in veliko kibernetsko varnost, saj sistemi niso povezani z internetom in uporabljajo staro strojno in programsko opremo. Dodal je, da jim prav ti starejši računalniški sistemi zagotavljajo tako veliko kibernetsko varnost.

Med ogledom baze so ameriškim novinarjem pokazali tudi stare 8-palčne diskete, ki jih uporabljajo kot del ukazov za izstrelitev medcelinskih balističnih raket. V raketni bazi v Wyomingu  še vedno uporabljajo tudi analogne telefonske linije, ki pa naj bi jih s posodobitvami v naslednjih dveh letih, za katere je namenjeno 19 in 600 milijonov dolarjev, le zamenjali.

VIDEO: Reportaža ameriške novinarke iz jedrske raketne baze v Wyomingu

Povezani članki